Asocijacija na prvi spomen tradicionalne dubrovačke kuhinje za autoricu je bogatstvo starih jednostavnih jela. Ti recepti sačuvani su i prenesena s koljena na koljeno diljem okolnih sela, a zajednička odrednica im je pripravak delicija sa zdravim namirnicama koje i danas liječnici preporučuju.
Jadranka Ničetić u svojoj knjizi "Dubrovački komini" uvrstila je etnologiju, povijest i stare običaje ljudi koji su živjeli na području Dubrovačke Republike, od Prevlake, Konavala, Elafita do Pelješca od 15. stoljeća do današnjih dana. Tako je crpila najviše podataka iz književnih djela i iz sjećanja starih ljudi iz sela koje je posjećivala i razgovarala s njima. Oni su joj prepričavali kako su se hranili i što se vremenom mijenjalo i dodavalo u dubrovačkoj kuhinji.

- Kroz povijest zanimljivo je pratiti što je novo ulazilo u prehranu. Stari Dubrovčani trgovali su začinima koji su kuhinju činili izrazito prepoznatljivom, a posebnost je činio i način pripreme te upotreba tada novih kuhinjskih pomagala i obrada jela. Trgovci su donosili ostale novitete kao što su namještaj, odjeću, obuću egzotične voćke i ostalo, a sve u cilju da bi ukrasili svoje domove. Čak neke skupe začine konzumirao je dubrovački puk dok su se koristili u ostalim dijelovima Europe po dvorovima - kazala je Jadranka Ničetić.
Neosporno je veliki značaj knjige koja je na jednom mjestu okupila sve okuse, mirise i običaje dubrovačkog područja, a autorica pak ističe kako joj je najdraže pozitivne reakcije ljudi i ostavština mlađim naraštajima.
- Najviše me vesele reakcije ljudi koji mi pišu iz cijelog svijeta od Amerike, Njemačke, Švicarske... Mnogo je naših ljudi koji su iselili, ali još uvijek s nostalgijom spominju dane djetinjstva pa ovako uz knjigu mogu oživjeti te trenutke i okuse u sjećanjima - prepričala je Jadranka Ničetić s nadom kako će i mlađe generacije posegnuti za knjigom i receptima te pripremiti nešto svojim prijateljima diljem svijeta i tako ih upoznati s dubrovačkom tradicijom.
Njen najvažniji cilj i motiv pisanja knjige bio je da „bogata povijest ne ode u zaborav“. O tome je li danas pošlo u zaborav blago koje se prenosilo s koljena na koljeno i zapisivalo u požutjele zadaće Jadranka Ničetić je kazala kako ipak malo toga ostalo, ali se nada kako će biti sve više jer se trendovi mijenjaju pa ljudi više cijene „okuse i sjećanja djetinjstva“.
Prema njenom mišljenju današnja dubrovačka kuhinja zadržala je neka tradicionalna obilježja pa se tako po restoranima u povijesnoj jezgri mogu pronaći jela koja se pripremaju za posebne prigode poput juhe od slanutka i leće, šporkih makarula, želatine, crnog rizota, bakalara, rozate... I sama autorica „Dubrovačkih komina“ trudi se njegovati tradiciju u praktičnom smislu pa za posebne prigode poput Feste svetog Vlada spravlja tradicionalna jela za svoju obitelji i prijatelje.
-Tempo života je brz i rijetko tko si može priuštiti cijeli dan pripremati bakalar kada ga može bilo gdje u restoranu pojesti za blagdane“, istaknula je Ničetić dodavši kako je to u jednu ruku i pozitivno jer se svakako nastavlja tradicija pripremom u restoranima što odgovara načinu života u modernom dobu.
Za Jadranku Ničetić posebno je važno očuvanje tradicije uz dobru suradnju s malim poljoprivrednim gospodarstvima te je potrebno na neki način brendirati dubrovačku kuhinju.
- Potrebno je posvetiti se tom projektu i raditi na kvalitetan način - istaknula je Ničetić spomenuvši prema njenom mišljenu dobar primjer brendiranja i očuvanja kuhinje u susjednoj Crnoj Gori.

- Oni imaju restorane kojim na ulaznim vratima stoji naljepnica na kojoj piše „Nacionalna kuhinja Crne Gore“. To znači da u tim restoranima ne smiju imati ništa od uvoza što je izvrstan način njegovanja tradicije i poticanja ljudi na selu na rad kroz otkup njihovih proizvoda, a uz sve to gostima se nudi nešto što je na ekološki način uzgojeno. Veliki je dijapazon jela u Dubrovniku koja bi na sličan način mogli ponuditi uz izvrsne i kvalitetne namirnice, a restorani bi surađivali s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Definitivno bi trebalo takav model primijeniti i kod nas – zaključila je za Portal Oko Jadranka Ničetić autorica knjiga Dubrovački komini i Traditional taste of Dubrovnik.