Zanimljivosti

Jedete li hranu koja vam padne na pod?

Posljednjih godina najčešći odogovor je glasio da hranu koja vam padne na pod, poput raznih grickalica, ne možete pojesti jer su grickalice već prepune bakterija. Međutim, najnovije istraživanje tvrdi drugačije.

Jedete li hranu koja vam padne na pod?

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da ipak ima istine u pravilu o 5 sekundi.

Anthony Hilton, profesor mikrobiologije na Sveučilištu Aston i Birminghamu, proveo je eksperiment sa svojim studentima bacajući različite tipove hrane – tost, tjesteninu i kekse na tepih laminatni pod i pločice. Oni bi hranu na podu ostavljali od 3 do 30 sekundi, nakon čega su je testirali na dvije najprisutnije bakterije – E. coli i stafilokoke.

Rezultati su pokazali da vrijeme koje hrana provede na podu igra veliku ulogu kada je u pitanju broj bakterija koje će je kontaminirati.

Također, najmanje šanse za kontaminaciju hrane imaju namirnice koje završe na tepihu, dok su najrizičnije namirnice koja padnu na drvo ili pločice i koje tamo provedu duže od 5 sekundi.

– Konzumiranje namirnica koje su pale na pod i dalje sa sobom nosi određene rizike koji ovise o tome koje su bakterije prisutne na podu u to vrijeme. Međutim, rezultati našeg istraživanja donijet će olakšanje svima koji i dalje vjeruju u pravilo o 5 sekundi, uprkos sporazumu da je u pitanju mit – izjavio je Hilton.

S druge strane, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da čak 87 posto intervjuiranih osoba ipak pojede hranu koja im padne na pod.

  • Autor: dnevno.hr
  • Foto: youtube
  • Objavljen: 15.03.2014 12:45
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.