Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da ipak ima istine u pravilu o 5 sekundi.
Anthony Hilton, profesor mikrobiologije na Sveučilištu Aston i Birminghamu, proveo je eksperiment sa svojim studentima bacajući različite tipove hrane – tost, tjesteninu i kekse na tepih laminatni pod i pločice. Oni bi hranu na podu ostavljali od 3 do 30 sekundi, nakon čega su je testirali na dvije najprisutnije bakterije – E. coli i stafilokoke.
Rezultati su pokazali da vrijeme koje hrana provede na podu igra veliku ulogu kada je u pitanju broj bakterija koje će je kontaminirati.
Također, najmanje šanse za kontaminaciju hrane imaju namirnice koje završe na tepihu, dok su najrizičnije namirnice koja padnu na drvo ili pločice i koje tamo provedu duže od 5 sekundi.
– Konzumiranje namirnica koje su pale na pod i dalje sa sobom nosi određene rizike koji ovise o tome koje su bakterije prisutne na podu u to vrijeme. Međutim, rezultati našeg istraživanja donijet će olakšanje svima koji i dalje vjeruju u pravilo o 5 sekundi, uprkos sporazumu da je u pitanju mit – izjavio je Hilton.
S druge strane, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da čak 87 posto intervjuiranih osoba ipak pojede hranu koja im padne na pod.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.