Zdravlje

Jedi zdravo: Pročitajte jelovnik za životnu promjenu

Izrada jelovnika nije jednostavan posao jer zahtijeva poznavanje namirnica, njihovu kalorijsku vrijednost te glikemijske indekse. Ne postoji jedan univerzalni jelovnik koji bi se mogao primijeniti za sve, pa ćemo navesti okvirni jelovnik za osobu koja se odlučila na aktivan život, od najmanje četiri do pet treninga tjedno (teretana, aerobic i trčanje ili vožnja bicikla na otvorenome).

Jedi zdravo: Pročitajte jelovnik za životnu promjenu
Ubacili smo zdrave obroke bogate vitaminima, mineralima, bjelančevinama i “dobrim” ugljikohidratima. No, ako zaista želite promjenu u svom životu, važno je da jelovnik prilagodite vlastitim potrebama i ciljevima, te bi bilo dobro da se savjetujete s trenerom i nutricionistom koji će iz vaše prehrane izbaciti loše namirnice, a ubaciti one dobre koje će vam ubrzati metabolizam, dati snage, povećati mišićnu masu i poboljšati cjelokupni izgled. Planirajte uzimanje hrane svaka tri sata, a ako se bavite sportom, potrudite se da svaki obrok ima u sebi kvalitetnih ugljikohidrata (zob, voće, raženi kruh, provjerena integralna peciva, riža, tjestenina) i bjelančevina – proteina (piletina, puretina, jaja, obrano mlijeko, jogurt, riba…). Ako ozbiljnije trenirate, možete razmisliti i o ubacivanju “whey proteina” u prehranu, koji će biti bjelančevinska nadopuna. No, prije konzumacije takvih preparata, savjetujte se sa stručnjacima.

PONEDJELJAK

Doručak

– 40 g zobenih pahuljica (pomiješanih s voćem i voćnim jogurtom)

– vitaminsko-mineralna nadopuna

Međuobrok

– savijača od integralnog brašna s jabukama, bez dodanog šećera, i bezmasni jogurt

Ručak

– 120 g oslića na lešo

– 160 g salate od krumpira

– čaša prirodnog voćnog soka

Međuobrok

– 150 grama salame od purećih ili pilećih prsa, kriška raženog kruha i čaša malomasnog mlijeka

Večera

– 250 grama posnog sira pomiješanog s desetak badema

UTORAK

Doručak

– zobena kaša

– jedna jabuka, jedna banana

– vitaminsko-mineralna nadopuna

Međuobrok

– jedna do dvije naranče ili tri kivija

Ručak

– juha od povrća

– rižot od piletine: 180 g riže + 90 g piletine

– čaša bijelog ili crnog vina

Međuobrok

– 150 g kompota od jabuke (bez šećera)

Večera

– 150 g ribljeg filea (kuhanog)

– integralno pecivo – 50 g

– 100 g svježih krastavaca

SRIJEDA

Doručak

– tri bjelanjca i jedan žumanjak (kajgana) sa 100 grama bezmasne šunke

– do dvije kriške raženog kruha

– 1 manja jabuka

– vitaminsko-mineralna nadopuna

Međuobrok

– voćna pločica (50 g) i jogurt 250 grama

Ručak

– 120 g svinjetine + 150 g krumpira + 100 g mrkve

– 150 g cikle

– čaša crnog vina

Međuobrok

– jogurt

– 6 suhih marelica

Večera

– integralno pecivo – 100 g

– 30 g pureće salame

– 30 g polutvrdog sira

– 100 g paprike

ČETVRTAK

Doručak

– 40 g zobenih pahuljica (pomiješanih s voćem i voćnim jogurtom)

– vitaminsko-mineralna nadopuna

Međuobrok

– jabuka ili kruška + 0,5 l jogurta

Ručak

– pileći file (150 grama), 180 g tjestenine + 100 g umaka od rajčice

– 200 g zelene salate s malo maslinova ulja i jabučnim octom

– čaša limunade

Međuobrok

– jabuka i desetak badema

Večera

– konzerva tunjevine u salamuri pomiješane sa zelenom salatom, rajčicama, paprikom

u umaku od maslinova ulja i jabučnog octa

PETAK

Doručak

– kriška integralnog kruha

– 30 g sirnog namaza

– jogurt

– naranča

– vitaminsko-mineralna nadopuna

Međuobrok

– 1 jogurt

– voće po želji i šaka oraha

Ručak

– tanjur juhe od povrća

– 150 g skuhanog slatkog krumpira (batat)

– pureći file na žaru – 150 do 200 grama

– čaša vina ili prirodnog soka

Međuobrok

– dvije kriške raženog kruha + lagani sirni namaz ili malomasni sir

Večera

– 100 g kuhane puretine

– 200 g kuhane brokule

SUBOTA

Doručak

– integralno pecivo – 100 g

– čaša obranog mlijeka

Međuobrok

– banana + voćni jogurt

Ručak

– tanjur juhe od gljiva

– pečeni pileći file – 100 grama

– 180 g tjestenine u umaku od rajčice

– 150 g zelene salate s maslinovim uljem i jabučnim octom

Međuobrok

– 250 grama posnog sira + desetak badema

Večera

– kriška integralnog kruha

– 2 kuhana jaja

– 100 g kiselih krastavaca

NEDJELJA

Doručak

– 60 g voćnog mueslija (bez šećera)

– šalica obranog mlijeka

– 1 grejp

Međuobrok

– voće po izboru

Ručak

– tanjur graha

– crveno meso – do 200 grama

– kriška integralnog kruha

– čaša crvenog vina

Međuobrok

– 200 grama posnog sira pomiješanog s voćem, cimetom i nekoliko badema 

Večera

– kuhana puretina (150 grama)

– salata

ZDRAVI DESERT

– Oko 200 do 250 grama posnog sira stavite u blender, dodajte oko 200 grama jagoda. U sve stavite jednu žlicu kikirika maslaca, malo mente. Zasladite s malo stevije ili nekog umjetnog zaslađivača. Dobro izmiksajte. Kad je smjesa gotova, poslužite s 10 badema i sve pospite s malom žlicom usitnjene crne čokolade koja ima udjel kakaa veći od 70 posto. I slatki međuobrok pun bjelančevina je gotov.

– U posni sir dodajte dvije žlice jogurta, malo vanilina šećera. Sve dobro smiksajte i onda po smjesi pospite smrznute borovnice, jagode i svježe orahe.

Savjeti iz klinike Mayo

– Vodite dnevnik prehrane, pišite što jedete, pijete i onda to nakon nekog vremena pokažite stručnjaku. On će znati što treba promijeniti da biste postigli svoju idealnu težinu.

– Najbolje povrće: šparoge, brokula, prokulice, mrkva, cvjetača, celer, male rajčice, krastavac, patlidžan, bob, zelena paprika, kelj, zelena salata, gljive, luk, špinat, bundeva.

– Najbolje voće: jabuka, banana, borovnice, višnje, grejp, dinja, kiwi, mango, naranča, breskva, kruška, ananas, šljive, jagode.

– Najbolji ugljikohidrati: pecivo i kruh od cjelovitog brašna,  zobena kaša, heljdina krupica, tjestenina od cjelovitog brašna, smeđa riža, kuhani krumpir.

– Najbolji proteini: piletina, bakalar, rakovi, bjelanjci, losos, tuna, nemasna govedina, nemasni sir, nemasni dijelovi svinjetine…

– Najbolje masti: bademi, avokado, maslinovo ulje, maslac od kikirikija, kikiriki, sjemenke suncokreta, orasi.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 24.02.2015 23:47
  • Posljednja izmjena: 24.02.2015 23:46
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.