Jedite jabuke i živite duže

Ustanovljeno je kako jabuka, ne samo da produžava život ovim insektima, već im također pomaže da se lakše kreću.

Jedite jabuke i živite duže
REDAKCIJA, 3. ožujka 2011. - Vinske mušice, koje dijele mnoge gene s ljudima uprkos tome što su veoma sitne, korištene su u istraživanju u kojem su bile hranjene normalno ili im je u prehranu dodavan ekstrakt jabuke.

Insekti koji su imali normalnu prehranu živjeli su prosječno 50 dana, pet dana manje od onih čija je prehrana bila dopunjena jabukama.

Ustanovljeno je kako jabuka, ne samo da produžava život ovim insektima, već im također pomaže da se lakše kreću. Ekstrakt jabuke također povećava otpornost insekata i usporava njihovo starenje.

Kineski istraživači vjeruju da antioksidansi u ekstraktu voća uništavaju opasne kemikalije krive za niz bolesti, uključujući i starenje.

"Rezultati dobiveni s vinskim mušicama podudaraju se s rezultatima stotina istraživačkih projekata svake godine, a čija su tema zdravlje ljudi", ističu znanstvenici.

U drugoj studiji, istraživači su ispitivali tisuće žena o njihovim dijetama. Utvrdili su da one koje su redovno jele jabuke imaju 20 posto manju vjerojatnost da dožive srčani i moždani udar.

Nedavno su proizvedene sočnije i zdravije jabuke, a uskoro se, za četiri do pet godina, na policama supermarketa očekuju i jabuke koje će suzbijati apetit, te biti još zdravije. Istraživači su već ispitali posebno uzgojene crvene jabuke, te su naveli kako su pune antioksidansa koji čuvaju oči i zglobove, ali i čuvaju ljude od bolesti srca, raka, Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Na dekodiranju DNK jabuke radio je tim od gotovo 100 znanstvenika iz pet zemalja, što je također bacilo novo svjetlo na ovo voće. Istraživanje sugerira da je prije oko 65 miliona godina, biljka koja je kasnije izrasla u stablo jabuke prošla masivne i brze genetske promjene, pri čemu su mnogi njeni geni udvostručeni.

To je omogućilo jabuci da se prilagodi težim uvjetima života, a time i dug evolucijski put, drugačiji od onog koji su imali breskve, jagode i drugo srodno voće.(PortalOko)
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 03.03.2011 18:18
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.