NEW YORK, 26. veljače 2011. - Unatoč strahu od zasićenih masnih kiselina u mliječnim proizvodima, prehrana bogata mlijekom i sirom možda i nema velik utjecaj na trajanje života, objavljeno je u novoj nizozemskoj studiji.
Studiju je financirala nizozemska mljekarska zaklada, a jedno je desetljeće pratila više od 120.000 odraslih osoba.
Po rezultatima te studije, kod muškaraca nema veze između konzumacije mliječnih proizvoda i opasnosti od umiranja u promatranom razdoblju. Kod žena visok unos mliječne masti, iz maslaca i drugih namirnica s mnogo mliječne masti, povezuje se s malim porastom smrtnosti, osobito od srčanih bolesti.
Nasuprot tome, konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda od kiselog mlijeka, od jogurta do kiseloga vrhnja, dovodi do blagog pada broja umrlih i među muškarcima i među ženama.
Dakle, studija ne nalazi razloga ni za poticanje smanjenja ni za poticanje povećanja unosa mliječnih proizvoda, kaže je istraživačica R. Alexandra Goldbohm iz Leidena. "Mliječni proizvodi nisu niti štetni, niti posebno korisni" kada je u pitanju dugovječnost, napisala je Goldbohm u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition".(PortalOko)
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.