Tikvice možemo pronaći u raznim oblicima i bojama, ipak se najčešće susrećemo s malim, tamnozelenim tikvicama koje izgledom podsjećaju na krastavac.
Tikvice su dobar izvor vitamina A, K, B i C, a od minerala sadrže (u malim količinama) mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij.
Istraživanja su potvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a isto tako sprječavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava te snižavaju kolesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Djeluju protuupalno zahvaljujući antioksidantima, prenosi
ordinacija.Mangan je ključan i za proizvodnju aminokiseline koja dopušta stvaranje kolagena, što će kožu učiniti zdravijom, a pomoći će i pri zacjeljivanju rana.
Pri odabiru pripazite da su sjajne, srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. Postupajte pažljivo s tikvicama, jer i samo mala oštećenja mogu uzrokovati njihovo kvarenje. Neoprane ih čuvajte u hladnjaku do osam dana, a po želji ih možete i zamrznuti.