Teško je točno pratiti evoluciju sladoleda, ali najraniji dokaz ipak potječe iz Kine. U 16. stoljeću pojavljuje se u Italiji, u 17. u Francuskoj i Španjolskoj, u 18. u Americi, a tek u 19. stoljeću zahvaljujući razvoju tehnologije postaje sličan današnjem. U samom početku sladoled je hrana za plemstvo, u vremenu bez zamrzivača bio je rijetka i skupa poslastica, prenosi
ordinacija.hrRimski je car u 2. stoljeću prije Krista zapovjedio da mu donesu snijega s planina i pomiješao ga s voćem, medom, vinom… Arapi su pak bili vjerojatno prvi koji su se počeli koristiti mlijekom u proizvodnji sladoleda. Zaslađivali su ga šećerom radije nego voćnim sokovima i već u 10. stoljeću proširio se njihovim gradovima. U proizvodnji su se koristili mlijekom ili vrhnjem, često jogurtom, pa smjesi dodavali rakiju od ruža, sušeno voće ili orašaste plodove.
Godine 1744. pojam sladoleda prvi se put u Americi spominje u pisanom obliku. Veliki obožavatelji te ledene poslastice bili su George Washington i Thomas Jefferson, koji je postao diplomat u Francuskoj i toliko zavolio vaniliju da ju je najvjerojatnije on donio u Ameriku. I danas je najprodavaniji sladoled s okusom vanilije.
Veliki korak u proizvodnji dogodio se sto godina poslije, kada je Nancy Johnson izumila spravu za kućnu proizvodnju sladoleda i prodala patent za 200 dolara. U ono vrijeme bio je to velik novac, ali izumiteljica očigledno nije bila svjesna veličine svoga izuma. Sprava je izgledala ovako (slika lijevo).
U vanjskoj zdjeli nalazili su se led i sol, a u drugoj, unutarnjoj, osnova za sladoled. Ručkom se masa miješala i pomalo smrzavala.
Prvi kornet?
Ernest Hamwi, imigrant iz Sirije, na svjetskom sajmu u St. Louisu, Missouri, prodavao je nešto slično vaflima, samo mnogo tanje. Odmah pored njega bio je štand za sladoled i kad je prodavač ostao bez posudica, Hamwi mu je ponudio svoje vafle kao ambalažu za sladoled. Sretna slučajnost!
Tijekom školovanja i karijere radila sam sladoled na razne načine; od klasičnog aparata za sladoled, paco jeta, gdje se osnova za sladoled prvo zaledi u posudama pa onda samelje za nekoliko minuta, te još brže s tekućim dušikom kojim se zalijeva osnova dok se miješa u mikseru.
U dvama ledenim slasticama koristila sam se paco jetom i sebi najdražim namirnicama. Jogurt možete kombinirati s bilo čim i u bilo koje doba godine, isto tako čokoladni sorbet. Ako niste ljubitelj đumbira, možete ga zamijeniti začinom po volji ili staviti samo čokoladu.