Postoji razlog

Jeste li primijetili da se na jogurtu ponekad pojavljuje tanki sloj vode? Evo zašto se to događa

Jeste li ikada otvorili pakiranje jogurta, pripremili se za nekoliko minuta kremastog užitka no umjesto toga vas je dočekao takni sloj vode na vrhu?

Jeste li primijetili da se na jogurtu ponekad pojavljuje tanki sloj vode? Evo zašto se to događa

Budite bez brige, jer ovo se često događa i nije opasno za vaše zdravlje (osim u slučaju kada je jogurtu istekao rok trajanja). Ova vodenasta tekućina zapravo uopće nije voda već sirutka, prirodan protein koji možemo pronaći u svim mliječnim proizvodima, pišu finirecepti.net.hr

Sirutka je bogata mliječnim proteinima, a može sadržavati i neke nutrijente iz mlijeka kao što su kalcij i vitamin D. Neki ljudi redovito konzumiraju sirutku dok ju ostali izbjegavaju jer ne žele konzumirati proteine životinjskog podrijetla.

Zašto se sirutka uopće pojavljuje?

Kod mnogih mliječnih proizvoda sirutka se s vremenom može odvojiti što je posljedica uvjeta skladištenja. Općenito, izrada jogurta odvija se u dva koraka. Mlijeko se najprije zagrije i djelomično kuha, a zatim toplo mlijeko prolazi proces fermentacije. Tijekom zagrijavanja proteini sirutke postaju denaturirani te se mogu spojiti s ostalim proteinima i tako zgusnuti jogurt, pišu finirecepti.net.hr

 

Izrada jogurta je kompliciran proces, a održavanje smjese homogenom tijekom vremena i transporta može biti doista velik izazov. Ponekad se sirutka odvaja od jogurta i sakuplja na vrhu, a to se najčešće događa kod vrsta jogurta kao što je grčki jogurt.

Kako izbjeći pojavu sirutke?

Neki proizvođači dodaju emulgatore i zgušnjivače kako bi pokušali riješiti ovaj problem, što zapravo ne utječe na sigurnost jogurta već samo na percepciju kupaca. Sirutke se možete riješiti i tako da dobro promiješate jogurt prije konzumacije, ili jednostavno maknete sirutku i nastavite jesti preostali jogurt.

  • Autor: Fini recepti
  • Foto: Screenshot YouTube
  • Objavljen: 07.12.2019 17:53
  • Posljednja izmjena: 07.12.2019 17:49

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.