Korisne informacije

JESTE LI ZNALI: Bolje je jesti zelene banane i hladan krumpir

Redovno jedete raksuhanu tjesteninu, mrkvu kuhate na pari jer mislite na zdravlje, a bacate ohlađeni krumpir? Stručnjaci smatraju da možete puno bolje. Evo nekoliko korisnih savjeta u kuhinji koje donosi Dailymail.

JESTE LI ZNALI: Bolje je jesti zelene banane i hladan krumpir
Hladan krumpir

Čim se skuhaju, stanice škroba u krumpiru nabubre i počnu se raspadati, te se i lakše probavljaju. Ali, ako se ohladi nakon kuhanja, dio škroba pretvara se u oblik koji je teže probaviti. Međutim, ovaj škrob, poput vlakana, završava u debelom crijevu, te, navodno, sudjeluje u boljoj regulaciji crijeva.

Mrkvu je ipak bolje kuhati u vodi, a ne na pari

U usporedbi sa sirovom ili mrkvom kuhanom na pari, mrkva koja se kuha u vodi ima više karotenoida — antioksidansa koji tijelo koristi za stvaranje vitamina A, važnog za rast, reprodukciju, imunitet, zdravu kožu, oči i kosu. Sto grama kuhane mrkve sadrži 28 mg vitamina C, tek nešto manje od sirove (31 mg), te daleko više nego ona kuhana na pari (19 mg).

Čaj treba kuhati barem minutu

Znate da čaj sadrži polifenole, antioksidanse koji čuvaju stanice srca? Oni se ispuštaju samo ako čaj odstoji jednu do četiri minute u vrućoj vodi.

Pažljivo sa špagetima! Tjesteninu nemojte raskuhati

Srećom po naš metabolizam tjestenina ima niski glikemijski indeks pa daje duži osjećaj sitosti. Međutim, ovo vrijedi samo u slučaju da je kuhana al dente. Škrob se tad sporije razgrađuje, a prerađeni šećer postupno ispušta u krvotok. Prekuhana tjestenina ima upravo suprotan efekt.

Jedite zelene banane

Škrob u bananama se tijekom zrenja pretvara u šećer. Zato, što je banana nezrelija, sadrži manje šećera i veću količinu škroba koju naše tijelo ne može tako lako probaviti, pa je i glikemijski indeks niži. Više škroba stigne i do debelog crijeva, a mi iz nje dobijemo manje kalorija.

Ulje na salatu

Najbolje ćete iskoristili salatu, ako je zalijte maslinovim uljem ili dodate avokado koji sadrži zdrave monozasićene masnoće. Naše tijelo treba masnoće da bi iskoristilo hranjive tvari koje nudi povrće (likopen iz rajčice, betakaroten iz mrkve ili lutein iz zelene salate).
  • Autor: magazin.net.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 20.11.2013 09:15
  • Posljednja izmjena: 20.11.2013 09:16
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.