Još su stari Grci i Rimljani prepoznali dragocjena svojstva zelene salate i svoj jelovnik redovito su obogaćivali ovim povrćem. Koliko je često na vašem jelovniku? Nakon ovog što pročitate mogla bi se naći i češće.
Hipokrat, grčki liječnik i otac medicine, pripisivao je zelenoj salati snažna ljekovita svojstva. U staroj Perziji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san.
U prošlosti je bila poznata kao "trava mudraca", što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi.
Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za zdravlje - bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom. Kod zelene salate vrijedi pravilo: što je lišće tamnije to je veća nutritivna vrijednost.
Mnogi ljubitelji zelene salate imaju naviku bacati prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog ukusnog unutarnjeg dijela suviše tvrdi i žilavi. No, to je apsolutno pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutarnji.
Zelena salata najbolja je svježe ubrana, stajanjem gubi vitamine i minerale. Važno je znati i kako zelenu salatu ne smijete rezati unaprijed jer tako uništavate velike količine vitamina C.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.