VIJESTI

JESTE LI ZNALI: U Hrvatskoj se godišnje voće i povrće tretira otrovnim pesticidima i do 20 puta

Bez kemijske analize nitko ne može utvrditi kada se štetni pesticid zaista razgradio, odnosno koliko ga je ostalo na voću. A budući da su to skupi postupci oni se provode rijetko ili nikako.

JESTE LI ZNALI: U Hrvatskoj se godišnje voće i povrće tretira otrovnim pesticidima i do 20 puta

Dvadesetak tona jabuka koje su 'lopovi' prije desetak dana ukrali iz voćnjaka u mjestu Kolarec nedaleko Križevaca još uvijek su opasne za zdravlje ljudi, jer su samo nekoliko dana prije krađe prskane pesticidima kojima je potrebno 40 dana za razgradnju, odnosno od prskanja do dozvoljene upotrebe za prehranu.

Bez obzira na to kakve su namjere lopova s jabukama, one su već mogle završiti u maloprodaji na tržnicama u Križevcima, Varaždinu ili čak u Zagrebu. Stoga je i dalje nužan oprez potrošača pri kupnji jabuka na tom području, jer i manje količine mogu biti vrlo opasne za zdravlje ljudi. Ovo upozorenje nekoliko je puta ponovio Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice kao i niz stručnjaka.

- Ako je riječ o plodovima jabuka koje su nedavno prskane insekticidima bilo kakva konzumacija takvih jabuka iznimno je opasna za ljude i životinje. Ni uobičajeno ili pojačano pranje jabuka nije garancija da će se insekticid skinuti s kore, tvrdi Ivković. Ukoliko želite biti sigurni jeste li kupili jabuku koja je zrela ili nezrela, odnosno radi li se o potencijalno otrovnoj jabuci iz pokradenog voćnjaka, potrebno je razrezati jabuku i pogledati koštice. Nezreli plodovi imaju bijele koštice, za razliku od zrelih koji imaju smeđe koštice.

Budući su jabuke prskane nekoliko dana uoči krađe insekticidom Cromodenom, kojem treba 40 dana da ispari iz plodova, te sredstvima Star 80 i Fond 12 (protiv hrastavosti ploda i pepelnice), čak je i Ministarstvo reagiralo upozorenjem, ali i pojačanim nadzorom mogućih mjesta prodaje tih jabuka, opasnih za zdravlje potrošača.

Ako bi kojim slučajem otrovne jabuke završile u slobodnoj prodaji, njihova konzumacija zbog visokog rizika trovanja pesticidima može izazvati probavne tegobe, osobito kod djece. Ukoliko bi završila u preradi za sok, također može izazvati visok stupanj trovanja. Jabuke koje se pak prerađuju za rakiju mogu izazvati probavne tegobe, jer visoki stupanj insekticida ostaje u rakiji. Slično je i kod prerade za stočnu hranu, no tu će probavne tegobe izazvati kod stoke, a mogu se dogoditi i ozbiljni problemi s mlijekom.

Otrovno je, ali nije štetno za čovjeka?!

U prvi tren se činilo kako je priča s netom "špricanim" jabukama zapravo samo dobar izgovor za kradljivce, no kada se otvorila rasprava da su svježe tretirane jabuke pesticidima zaista opasne za zdravlje, pokušali smo saznati koliko je uopće zdravo voće i povrće koje se proizvodi u Hrvatskoj, a koje volimo nazivati domaćim.

Prilikom nedavne krađe jabuka, međutim nitko nije postavio pitanje što je s ostalim voćem u Hrvatskoj i kako zapravo znati je li prošao rok razgradnje otrovnih pesticida ili nije. Naime, govori se o nekih 40-tak dana, ali tko i kako uopće može kontrolirati je li jabuka ili neko drugo voće zdravstveno ispravno? Običnom čovjeku i ljudskom razumu zvuči pomalo zastrašujuće informacija da se nešto ne smije konzumirati određeni broj dana, a samo dan kasnije se može slobodno jesti? Doslovce na jabukama mjesec i pol dana stoji mrtvačka glava, a već sljedeći dan su zdravstveno ispravne. O kakvim se točno vrstama kemikalija radi u tim pesticidima? Na ta i neka druga pitanja pokušali smo dobiti odgovore od dr. Borisa Duralije s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

On tvrdi kako se velika većina voća u proizvodnji tretira različitim preparatima, tako i onima za zaštitu od glavnih bolesti i štetnika.

- Obično se to radi 15-20 puta godišnje, ovisno o potrebama. Kemikalija nije opasna ukoliko se pridržavate uputa, a obzirom na situaciju sve se najbolje može usporediti i s lijekovima protiv bolesti kod čovjeka - u pravilnim dozama i vremenu primjene liječi, a u suprotnom se istima može i ubiti, tvrdi dr. Duralija.

Prema njegovim riječima poljoprivredna proizvodnja koju danas imamo (ona industrijska) oslanja se na intenzivnu upotrebu kemikalija (pesticida, gnojiva, regulatora rasta i sl). U intenzivnoj proizvodnji za tržište voće i povrće se tretitira različitim pesticidima i to je redovna agrotehnička mjera.

Svi pesticidi, tvrdi on, prolaze stroge kontrole vezano za otrovnost, po tome se svrstavaju i u grupe otrovnosti za čovjeka. "Mi danas uglavnom koristimo one manje otrovnosti, a proizvođači se pridržavaju uputa tj. karenci (vrijeme od prskanja do razgradnje) kako bi tolerance bile ispod praga potencijalne štetnosti za čovjeka".

- Laika novinski tekstovi zaista mogu zastrašiti, ali ono što ubije insekta danas, za 2-3 tjedna zbog razgradnje nije štetno za čovjeka, naglašava dr. Duralija i poručuje kako ipak nema opasnosti od konzumiranja voća poznatih proizvođača koji se pridržavaju pravila struke. No i on ističe da nažalost, osim kemijskih analiza, nije moguće utvrditi količinu ostataka pesticida na voću, a budući se radi o skupim postupcima oni se provode vrlo rijetko.

Zaključke nije teško izvući.

Danas se u Hrvatskoj gotovo svaka masovnija proizvodnja voća i povrća tretira pesticidima (i do 20 puta godišnje) s kojima smo u svakodnevnom kontaktu. Primjerice kada se ulazi u nečiji voćnjak nitko ne zna – jer ne postoje upozorenja, je li vlasnik neposredno prije toga tretirao voćke, a to zasigurno ne znaju ni domaće i divlje životinje koje na takvim mjestima nerijetko skupljaju voće i pasu travu. U pravilu takvi voćnjaci bi morali biti ograđeni i u njih se ne bi smjelo ulaziti, čak ni većina životinja!!!

  • Autor: Dnevno.hr
  • Foto: Agencija
  • Objavljen: 29.08.2014 21:03
  • Posljednja izmjena: 29.08.2014 21:04

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.