Jeste li znali da je malostonski zaljev jedino mjesto u svijetu u kojem se uspješno uzgaja europska kamenica Ostrea edulis, kamenica koja je kvalitetom i ukusom najtraženija i najcjenjenija kamenica u Europi a raskoš njena okusa je bila prepoznata još u rimskom dobu?
Ili da se u Malostonskom zaljevu nalazi i Stonska solana, jedna od tri u Hrvatskoj, ali najstarija u Europi, čiji se osnutak veže za četrnaesto stoljeće, a berba soli se i do danas vrši na tradicijski način.
Osim ‘Ostree edulis’, u zaljevu se uzgaja i mediteranska kamenica (Mytilus galloprovinicialis). Ljubitelji ovog afrodizijačkog jela, stonskim i mediteranskim kamenicama teško mogu odoljeti. Jedinstvena putena aroma i neodoljiv okus čistog mora koji se osjeti u ovim morskim zalogajima, napravili su od malostonskog zaljeva prepoznatljivu destinaciju i mjesto vrsne gastronomije kojoj su upravo kamenice zaštitni znak.
Južnodalmatinska obala ima dugu povijest marikulture. Još su starorimski kroničari nailazili na tragove primitivnog uzgoja kamenica uz pomoć okamenjenih grana na kojima su se nalazile uredno posložene školjke. Brojni kraljevi i aristokracija sa europskih dvora, uživali su tako u plodovima mora posebno pripremljenim te precizno zapakiranim tako da mogu stići bez problema u različite krajeve Europe a razvoj suvremenog uzgoja kamenica započinje u 19 stoljeću kada su se polako započele organizirati prve tvrtke za uzgoj kamenica.
Zapisi iz 17. stoljeća donose detalje o skupljanju i trgovini kamenicama među trgovcima i ribarima s ovog područja. Školjke su u posebno pripremljenom pakiranju slane u sve krajeve Europe, na trpeze okrunjenih glava i aristokracije. Dokumenti s kraja 18. stoljeća opisuju postupak za dobivanje koncesije za uzgoj školjki i udaraju temelje organiziranom uzgoju u Malostonskom zaljevu.
Razvoj moderne marikulture započinje početkom 19. stoljeća organiziranjem prvih tvrtki za uzgoj kamenica. Posjetitelji Dubrovnika, poluotoka Pelješca i Korčule nerijetko se zaustavljaju u malostonskom zaljevu po svoje dagnje i kamenice na proputovanju godišnjim odmorom, jer je kupnja kamenica i školjki sama po sebi nezaboravno iskustvo. Lokalci će vam reći da su njihove kamenice upravo najukusnije u ožujku, na Josipovo, za vrijeme ‘Festivala kamenica’. Brojni posjetitelji Dubrovnika, Stona i Malog Stona tada uživaju u školjkama pripremljenim na tisuću načina.
Ne propustite i vi afrodizijački spektakl okusa boja i mirisa u rano proljeće, jer je tada ovaj kraj još posebniji. Možete se zasladiti i stonskom tortom, autohtonom slasticom čiji bogati okus makarona badema oraha i cimeta nepce teško zaboravlja, i preporučamo da svakako isprobate pelješki dingač, glasovito hrvatsko vino koje se zbog prekrasne tamno crvene boje i česte uporabe u katoličkim obredima, u Dalmaciji naziva i ‘krvlju zemlje’.
Možete odabrati i čaroban postup s Pelješca, pošip i grk s Korčule ili pak dubrovačku malvaziju iz Konavala. Jug Dalmacije je u svakom slučaju rapsodija okusa, mirisa i ljepote, a gastro putovanje najčešće se pretvara u raj za sva osjetila!
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.