JUNK FOOD

'Junk food' u trudnoći uzrokuje pretilost djece

Loša prehrana u trudnoći može naštetiti u DNK-u bebe u maternici, povećavajući kasnije opasnost od pretilosti, srčane bolesti i dijabetesa, kaže međunarodnoj znanstvenoj studiji.

'Junk food' u trudnoći uzrokuje pretilost djece
Skupina međunarodnih stručnjaka svojim je istraživanjem prvi put znanstveno dokazala vezu između prehrane u trudnoći i dječje pretilosti.

"To je veliko otkriće jer prvi put raspolažemo podacima za izradu optimalne prehrane buduće majke", kazao je danas profesor Peter Gluckman s Instituta Liggins pri sveučilištu u Aucklandu. "Ona može varirati od jedne do druge majke ali bi mogla biti važno oruđe u svladavanju 'epidemije' pretilosti".

Studija znanstvenika iz Britanije, s Novog Zelanda i iz Singapura pokazuje da ono što jede majka u trudnoći ima utjecaja na DNK njezina djeteta, kroz proces nazvan epigenetska promjena.

Djeca s povišenom razinom epigenetske promjene prije će razviti metabolizam koji "zadržava masnoće" i postati pretili, rekli su znanstvenici. Takva djeca teže približno tri kilograma više od ostale u dobi između šeste i devete godine, kazao je profesor Gluckman.

"Ta prekomjerna težina vrlo je važna u toj dobi", dodao je on, ističući da takav višak masnoće ima sve izglede ostati i kasnije, povećavajući opasnost od dijabetesa i srčanih smetnji poslije u životu.

Studija će biti objavljena idućeg tjedna u časopisu "Diabetes".
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 19.04.2011 10:19
  • Posljednja izmjena: 05.05.2011 01:02
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.