Skupina međunarodnih stručnjaka svojim je istraživanjem prvi put znanstveno dokazala vezu između prehrane u trudnoći i dječje pretilosti.
"To je veliko otkriće jer prvi put raspolažemo podacima za izradu optimalne prehrane buduće majke", kazao je danas profesor Peter Gluckman s Instituta Liggins pri sveučilištu u Aucklandu. "Ona može varirati od jedne do druge majke ali bi mogla biti važno oruđe u svladavanju 'epidemije' pretilosti".
Studija znanstvenika iz Britanije, s Novog Zelanda i iz Singapura pokazuje da ono što jede majka u trudnoći ima utjecaja na DNK njezina djeteta, kroz proces nazvan epigenetska promjena.
Djeca s povišenom razinom epigenetske promjene prije će razviti metabolizam koji "zadržava masnoće" i postati pretili, rekli su znanstvenici. Takva djeca teže približno tri kilograma više od ostale u dobi između šeste i devete godine, kazao je profesor Gluckman.
"Ta prekomjerna težina vrlo je važna u toj dobi", dodao je on, ističući da takav višak masnoće ima sve izglede ostati i kasnije, povećavajući opasnost od dijabetesa i srčanih smetnji poslije u životu.
Studija će biti objavljena idućeg tjedna u časopisu "Diabetes".
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.