Korisni savjeti

Kako čuvati limun da zadrži svježinu i do mjesec dana!

Svi volimo držati limun u posudi i na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku jer, jednostavno je lijep! Međutim, tako čuvan limun nije najbolje čuvan. Kuhari sa Cook’s Illustrated testirali su koji je najbolji način čuvanja limuna.

Kako čuvati limun da zadrži svježinu i do  mjesec dana!
Na našim krajevima nije neobično čuvati rajčicu, luk pa čak i krumpir u frižideru. Iako to svakoj od navedenih povrćki nije idealno mjesto za čuvanje. O tome smo pisali ranije. Limun sa druge strane rijetko čuvamo u frižideru, a često van njega, što je opet pogrešno.

Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscijediti sok iz njega. Plus, na taj način i gubi neke od svojih dragocjenih vrijednosti. Ali, rješenje postoji i vrlo je jednostavno.

Trik je u ovome

Da bi ste im produžili vijek – ukusnost, sočnost, mekoću – i to do mjesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili zip vrećicama. Nećete nešto promijeniti ako ga samo stavite u frižider. Zatvorena plastična vrećica je ovdje ključ. Dakle, osim ako sve kupljene limune nećete iskoristiti u roku od 5 dana, od sada ih čuvajte na ovaj način.

Zamrzavanje – super ideja

Nova znanstvena studija je dokazala kako limunoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu i drugim agrumima, preveniraju i snažno zaustavljaju razvoj stanica raka, posebno raka dojke!

Znanstvenici naglašavaju i to da ništa s limuna ne smijete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni sjemenke, a posebno ne koru!

Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna!

Osim antikancerogenog djelovanja, cijeli limun pomaže pri oslobođanju tijela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, učinkovit je protiv internih parazita i crva, regulira krvni tlak, djeluje kao antidepresiv, te je odličan u borbi protiv stresa i živčanih poremećaja.

Osim očitih zdravstvenih razloga, na sljedeći način ćete uživati kao nikad do sad u njegovom predivnom cjelovitom okusu, posebno kori:

Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provjereni domaći, kupite organski bio limun u većim trgovinama ili trgovinama zdrave hrane) , dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete cijeli, a možete i na kriške).

Nakon što ste limun dobro zamrznuli, izvadite ga i – naribajte!

Zatim ga možete posuti na salatu, sladoled, juhe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili na/u bilo što drugo.

Ono što ćete doživjeti je sasvim novi okus u kojem će vaši jezični pupoljci uživati, a tijelo zahvaljivati – zdravljem!
  • Autor: atma.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 09.06.2015 13:36
  • Posljednja izmjena: 09.06.2015 13:32

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.