“Zar ne bi bilo lijepo da ih umjesto u šećer možemo umočiti u čokoladu?” Pa, slažem se, bilo bi. I zato je tu pet različitih umaka kojima možete oživjeti svoje pržene kuglice. Ali to nije sve…
Dobili ste i recept za prikle moje babe. Bingo. (Ne brinite što je tijesto vrlo tekuće, ne dodavajte mu brašna ni za živu glavu i dobit ćete najmekanije prikle koje možete zamisliti.)
Fritule ili prikle
- 500 ml mlake vode
- 400 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- kocka svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- korica 1 limuna
- 1 čep ruma
- otprilike 800 ml ulja za prženje
Odvojite 100 ml mlake vode pa u nju dodajte žlicu brašna i žlicu šećera. Promiješajte i izlomite unutra i kocku kvasca pa pustite na toplom da se kvasac aktivira i da nastane pjena (trebat će vam otprilike 10 min). U zdjelu stavite ostatak brašna, napravite udubinu u sredini pa dodajte uzdignuti kvasac i sve preostale sastojke.
Miješajte žlicom ili mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete sasvim jednoliko tijesto. (Bit će prilično tekuće). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite je otprilike pola sata da se tijesto diže. Treba udvostručiti volumen.
Dobro ugrijte ulje i ubacujte u njega po žličicu tijesta (jako se lijepi, najlakše će biti ako ga budete vadili dvjema žličicama). Istodobno pecite samo nekoliko priklica tako da ih možete lagano okretati i da nije gužva u loncu. Kad su gotove, izvadite ih na salvetu da se ocijedi višak ulja. Poslužite posute šećerom ili uz neki slatki umak.

Umak od tamne čokolade
- 100 g tamne čokolade
- 100 ml vrhnja
- 20 g maslaca
Čokoladu razlomite na komadiće. Vrhnje stavite na srednje jaku vatru pa ga zagrijavajte dok gotovo ne uzavre. Maknite ga s vatre i odmah prelijte preko čokolade. Dodajte i maslac pa lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Umak od bijele čokolade i kardamoma
- 100 g bijele čokolade
- 100 ml vrhnja
- nekoliko zrna kardamoma (zdrobljenih u mužaru)
- 20 g maslaca
Čokoladu razlomite na komadiće. Vrhnje stavite na srednje jaku vatru pa ga zajedno s kardamomom zagrijavajte dok gotovo ne uzavre. Maknite ga s vatre, procijedite i odmah prelijte preko čokolade. Dodajte i maslac pa lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Preljev od karamela
- 300 g šećera
- 4 žlice vode
- 100 g maslaca (narezati na kockice)
- 3 prstohvata soli
- 350 ml vrhnja
U posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šećer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu kako na žlici ne bi ostalo kristalića šećera (zbog toga bi se poslije sve moglo kristalizirati). Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatno-smeđi karamel. Dodajte maslac lagano miješajući. (Budite oprezni jer je smjesa vrela i u kontaktu s maslacem može prskati). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Ulijte u sterilizirane staklenke (količina je dovoljna za 2-3 manje staklenke) i pustite da se ohladi.
Umak od suhih smokava i prošeka
- 150 g suhih smokava
- otprilike 100 ml prošeka
- malo cimeta
- 1 burbon vanilin šećer
- šećera po želji
Smokve stavite u hladnu vodu pa ih stavite na srednje jaku vatru i pustite da voda provre. Izvadite ih iz vode pa zajedno s preostalim sastojcima usitnite u blenderu. Ako želite rjeđi umak, dodajte više prošeka ili još malo vode.
Umak od naranče i anisa
- 120 ml mlijeka
- 120 ml vrhnja
- 3 veća žutanjka
- korica 1 naranče
- 60 g šećera
- 1/2 vrećice burbon vanilin šećera
- malo mljevenog anisa
Pomiješajte mlijeko i vrhnje pa ih kuhajte na laganoj vatri dok ne provre. U međuvremenu mikserom istucite žutanjke, šećer, vanilin šećer i anis dok ne postanu kremasti. Dodajte žutanjcima nekoliko žlica toplog mlijeka i vrhnja kako bi se ugrijala, a zatim neprestano miješajući sasvim polako dodajte i ostatak. Vratite sve na vatru i kuhajte na laganoj vatri polako miješajući dok se malo ne zgusne pa maknite sa štednjaka.