Zdravlje

Kako se boriti protiv žgaravice? Pročitajte savjet stručnjaka!

Vjerojatnost za žgaravicu je veća nakon pijenja većih količina alkohola, nakon konzumiranja većih količina jako masne ili jako začinjene hrane, ako se prilegne odmah nakon večere, prilikom sagibanja (npr. u vrtu) ako je odjeća previše stisnuta oko pasa i ako je osoba u nekoj stresnoj situaciji

Kako se boriti protiv žgaravice? Pročitajte savjet stručnjaka!

Žgaravica je čest i bolan simptom od kojeg povremeno pati oko 50 posto populacije. Danas u ljekarnama stoji na raspolaganju čitav niz proizvoda za olakšanje tog stanja, tako da može biti zbunjujuće kojeg izabrati. Ako imate bolove ili osjećaj pečenja u donjem dijelu grudnog koša ili se ti simptomi šire od područja želuca prema gore, u smjeru ždrijela, oni su vjerojatno u vezi sa žgaravicom.


Kada je vjerojatnost veća da će se pojaviti takva vrst bolova ili pečenja? Vjerojatnost je veća nakon pijenja većih količina alkohola, nakon konzumiranja većih količina jako masne ili jako začinjene hrane, ako se prilegne neposredno poslije večere, prilikom sagibanja (npr. u vrtu), ako je odjeća previše stisnuta oko pasa i ako je osoba u nekoj stresnoj situaciji.

Količina želučane kiseline

Međutim, neki ljudi imaju veću vjerojatnost da će patiti od žgaravice. To su oni koji puno piju alkohol, koji puše više od desetak cigareta dnevno, koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, koji su pod stresnom situacijom i trudnice.

Mnogi ljudi pogrešno misle da je žgaravica uzrokovana samo prevelikom količinom želučane kiseline. Većina onih koji pate od žgaravice ne proizvode previše želučane kiseline. Ustvari, veća je vjerojatnost da su njihovi simptomi uzrokovani malom količinom kiseline, ali na pogrešnom mjestu. Bol praćena žgaravicom osjeti se kada se mala količina kiseline iz želuca vrati natrag i uđe u jednjak, uzrokujući poznati osjećaj pečenja.

Mišići koji se nalaze na kraju jednjaka , neposredno pred njegov prijelaz u želudac, mogu biti oslabljeni i onda dopuste želučanom sadržaju da se vrati gore u jednjak. Pritisak na taj mišićni prsten može biti povećan nakon obroka - što je veći obrok, tim je veći pritisak. Ležanje ili sagibanje može pogoršati situaciju s oslabljenim mišićnim prstenom na kraju jednjaka i time olakšati sadržaju želuca (hrana i kiselina) da sklizne u jednjak. I vanjski pritisak na želudac (debljina, tijesna odjeća u pasu) može pospješiti taj proces.

Može li se žgaravica spriječiti?

Od stvari koje mogu pomoći u olakšavanju simptoma ili čak njihovom sprječavanju ovdje navodim:
- Pripazite na hranu koju jedete. Izbjegavajte jako masnu i jako začinjenu hranu.
- Alkoholna pića uz obroke češće povećavaju tlak unutar želuca.
- Smanjite potrošnju kave i čajeva.
- Smanjite broj cigareta ili potpuno prekinite s pušenjem.
- Ako je moguće, izbjegavajte jelo neposredno pred odlazak u krevet navečer, a danju jedite manje obroke. Ako od žgaravice patite najčešće noću, dobro je povisiti uzglavlje, možda s dodatnim jastukom.
- Preporučuje se smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu i odjeću tijesnu oko pasa.

Najjednostavniji način liječenja žgaravice je zadržati kiselinu u želucu, gdje joj je mjesto i gdje ona ima svoju funkciju, a otežati joj ili onemogućiti vraćanje u jednjak. Na tržištu postoje brojni preparati koji ili sprječavaju prekomjerno lučenje želučane kiseline ili neutraliziraju već stvorenu kiselinu.

Premda samo 25 posto onih koji pate od žgaravice potraže pomoć liječnika, postoje slučajevi kad je razumno otići na pregled. To je, na primjer, kad je osoba trudnica ili dojilja, ili kad je osoba mlađa od 16 godina ili starija od 45 i ako je to prvi put da je osjetila simptome žgaravice, ako je je nedavno izgubila mnogo na težini, ako simptomi odjednom postanu češći i više bolni, ako se osjeti bol u grudima, lijevoj ruci ili vratu nakon tjelovježbe itd.

U nekih se ljudi žgaravica javlja toliko često da počinje ometati i svakodnevni život, posebno prilikom sagibanja i ležanja. Razumljivo, ako simptomi postanu ozbiljniji ili ako su neugodnosti češće nego obično, razumno je konzultirati svog liječnika.

  • Autor: Dnevno.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 01.05.2014 21:06

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.