Donosimo osam propusta kojih niste ni svjesni, a radite ih za stolom.
1. Primjerice ako ste završili s jelom, odložili na tanjur vilicu uz nož tako da oštrica vilice bude okrenuta prema gore, a da su drške noža i vilice na poziciji od 5 h a vršci na 10h, signalizirate da ste ZAVRŠILI S JELOM. Na priloženoj fotografiji pogledajte kakve poruke šaljete s priborom te naučite na koji način ocijeniti pojedeno.
2. Trljanje štapića za jelo smatra se nepristojnim. Time šaljete poruku da je restoran loše kvalitete ili da im je pribor za jelo jeftin.
3. Stavljanjem štapića za jelo preko zdjele smatra se kršenjem bontona.
4. Ako svoje štapiće 'zabodete' u jelo niste napravili ništa dobro. Naime, to Japance podsjeća na mirisne štapiće koje pale za pokojnike. To onda donosi nesreću.
5. Postoji pravilan način kako držati pribor. Nikako nemojte vraćati pribor na stol jednom kad ste ga već upotrijebili, odložite na tanjuru vilicu uz nož, tako da oštrica vilice bude okrenuta prema gore.
6. Sol i papar uvijek morate proslijediti skupa, ne posebno.
7. Ako ste stol postavili ovako smatra se da imate neformalnu večeru.
8. A ovako izgleda SVEČANO postavljen stol za posebne prigode.
Rezervacija, ulazak u restoran i sjedanje za stolSvakako rezervirajte stol u restoranu ukoliko na objed pozivate veći broj ljudi. Rezervacija podrazumijeva dolazak u dogovoreno vrijeme. Ukoliko kasnite više od 15 minuta, potrebno je ljubazno nazvati restoran i objasniti situaciju.
Nemojte pogriješiti odmah na ulasku pa ne zaboravite kako u restoran uvijek prvi ulazi muškarac, a iz njega prva izlazi žena. Muškarac preuzima brigu za garderobu, te se može ponuditi pomoći skinuti kaput ženi. Međutim, to bi trebalo napraviti nenametljivo i suptilno, a nikako velikim gestama i uz mnogo pompe. Ukoliko žena zahvali i jednom odbije ponuđeno pomoć, muškarac nikako dalje ne treba insistirati.
U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje.
Muškarac bira stol, ali u dogovoru sa ženom. I on nikada neće sjesti za stol, dok se njegova partnerica udobno ne smjesti.
Konobara poziva isključivo muškarac.
Nakon konzultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu. Ukoliko konobar napravi propust, muškarac treba ženi usuti piće.
Žena u restoranu nikada ne bi trebala popravljati šminku, ni frizuru. Ukoliko za tim postoji potreba žena se treba prošetati do toaleta i tamo obaviti potrebno.
Ukoliko vam se tijekom objeda za stolom dogodi neka nezgoda, padne pribor na pod ili prolijete piće, dužnost konobara je da pribor zamijeni ili donese novi stolnjak. Ne trebate se ispričavati ili osobno intervenirati, nego ljubaznost konobara kasnije nagraditi napojnicom. Naravno, napojnica mora biti provedena kroz račun, nikako nemojte ostavljati “cash” bez pokrića.
Kako jesti koje jelo?Tanjur uvijek treba nagnuti od sebe, nikada prema sebi.
Nemojte odjednom izrezati cijeli komad mesa.
Perad se jede nožem i viljuškom.
Kruh treba jesti rukama trgajući komad po komad.
Ražnjiće skinite sa štapića vilicom i zatim ih jedite vilicom i nožem.
Jabuku ili breskvu ogulite nožem.
Tjesteninu ne režite nožem.