Zdravlje

Kakve jabuke jedemo i trebamo li ih guliti prije konzumacije?

Osim toga, ne sadrži kolesterol, a sadrži pektin koji daje osjećaj sitosti jer na sebe navlači vodu. Jabuka sadrži i vlaknaste tvari koje se sastoje od celuloze i hemiceluloze, te pektine lignine i polisaharide.

Kakve jabuke jedemo i trebamo li ih guliti prije konzumacije?
Topljivi dijelovi vežu ione i žučne soli, a netopljivi povećavaju volumen stolice i ubrzavaju vrijeme prolaska crijevnog sadržaja, što je važno u prevenciji raka debelog crijeva, koelitijaze i ishemične bolesti srca. One smanjuju apsorpciju glukoze nastale razgradnjom, što je osobito važno za prehranu bolesnika sa šećernom bolesti.

Jabuka je odlična zamjena za grickalice i slatkiše između obroka, jer na taj način izbjegavamo unos nepotrebnih masnoća, proteina i konzumnog šećera, a konzumirate li je prije spavanja, možete se riješiti i nesanice.

– Zabrinjavajuće je da pojedini “stručnjaci” savjetuju pranje voća u deterdžentima, što je glupost. Jabuka iz voćnjaka praktički dođe čista u supermarkete, ali kupci svojim rukama prebiru plodove i uvijek postoji mogućnost onečišćenja, pa je moj savjet svima koji su sumnjičavi i peru jabuke deterdžentima i sapunima da to ne čine. Jabuku treba samo oprati vodom i jesti je s korom jer se u kori nalaze flavonoidi.

Najnovije istraživanje na kalifornijskom sveučilištu pokazalo je da svježe jabuke, kao i njihov sok, izvrsno djeluju kao antioksidansi jer sadrže fitonutrijente, vitamin C, beta karoten iz vitamina A, te selen, bakar, mangan i cink u kombinaciji s enzimima, kao i bioflavonoide, koji jabuci daju boju, a nalaze se u kori.

Stoga je jasno da joj nije poželjno guliti koru. Jedenjem optimalne količine jabuka, godišnje oko 70 kilograma, možemo odgoditi mnoge kronične bolesti, osobito bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, ali i starenje. Kao stručnjak i voćar, nikad jabuku ne gulim jer uvijek tražim jabuku hrvatskih proizvođača, piše Slobodna.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 19.10.2015 13:31
  • Posljednja izmjena: 19.10.2015 13:35

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.