Saveznici zdravlja

Kečap, senf, wasabi i chilli su prave bombice i prijatelji seksualnog života

Možete li zamisliti pržene krumpiriće bez kečapa, odrezak ili kobasice bez senfa ili sendvič bez dodataka?

Kečap, senf, wasabi i chilli su prave bombice i prijatelji seksualnog života
Ti dodaci svakodnevnim jelima, osim što svojim specifičnim okusima pružaju užitak za nepce, predstavljaju prave nutricionističke bombice. Možete ih shvatiti kao saveznike vašem zdravlju od kojih svaki djeluje na svoj način. O kojim se točno načinima radi, saznajte prema preporuci Daily Maila, prenosi dnevno.hr

Umak od rajčice za podizanje temperature u spavaćoj sobi

Rajčice su bogate likopenom, antioksidansom koji sprečava nastanak raka prostate dok neki vjeruju da odražava funkcioniranje žlijezde ključne za zdrav seksualni život. Institut za nutricionizam u Njemačkoj smatra da 15 mg likopena dnevno može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Procjenjuje se da prosječno serviranje kečapa sadrži 3 mg likopena, jednako kao i pet kriški lubenice. Kečap sadrži i lutein koji u maloj mjeri također štiti oči od makularne deformacije.

Senf je jednako zdrav kao i špinat

Sve vrste senfa napravljene su od sjemena gorušice koja sadrži izotiocijanate, vrlo značajne u borbi protiv raka jednjaka i pluća. Jaki senf obično sadrži više sjemenki gorušice te stoga ima i veću količinu likopena. Procjenjuje se da engleski senf sadrži 0.43mg željeza što je istovjetno količini koju sadrži jedna žlica kuhanog špinata. Jedno optimalno serviranje senfa također sadrži 14 mg magnezija.

Vlakna u dodacima za sendviču

Ukiseljeno povrće za sendvič obično sadrži mrkvu, luk, cvjetaču, kisele krastavce, sitno rezane i pomiješane s octom, vodom i začinskim biljkama. Takva mješavina povrća bogata je vlaknima ključnima za zdrav metabolizam kao i mineralima uključujući kalcij, magnezij i željezo.

U organizam bi bilo idealno unositi oko 18 g vlakana dnevno dok uobičajena količina povrća u sendviču sadrži 1 g vlakana.

Ovisno o kojem se povrću radi mješavine mogu biti bogate i različitim antioksidansima.

Moćan wasabi iz Japana

Tradicionalno se wasabi konzumira uz sushi, a glavna namjena mu je bila uništavanje bakterija u sirovoj ribi. Dobiven je iz korijena japanskog hrena, a jednako kao senf, sadrži izotiocijanate.

Ipak wasabi sadrži nešto više izotiocijanata od senfa, točnije 24 mg po žlici što je istovjetno količini koja se dobije iz polovice prosječnog serviranja brokule.

Chilli umak za smanjenje rizika od očnih bolesti

Uz vodu i ocat, chilli papričice su glavni sastojak chilli umaka, koje ga i obogaćuju kapsaicinom i čine odličnom namirnicom koja pomaže u gubitku težine. Konzumiranjem ljutih papričica privremeno se povećava brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije.

Nedavna istraživanja pokazala su i da pomaže tijelu u kontroli razine šećera. Jedna žličica sadrži 85 mg beta karotena koji se u tijelu transformira u vitamin A.

Redovitim uzimanjem tog antioksidansa može se spriječiti nastanak raznih deformacija oka povezanih sa starenjem organizma.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 15.07.2012 10:17

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.