Ne samo da sadrži antioksidanse i masti koje su dobre za srce, ono također ima i zadovoljavajući okus. Ovo su najčešće greške pri korištenju u prehrani, donosi
zenstvena.com.
1. Plastična i prozirna ambalažaNajveći neprijatelj maslinovog ulja je plastična, ali i prozirna ambalaža. Čim zrak i svjetlost dođu u kontakt s maslinovim uljem ono gubi na kvaliteti i počinje se kvariti. Zbog toga boce trebaju biti tamnije, poput tamnozelenih.
2. Izloženost topliniČim je maslinovo ulje u blizini sunca ili štednjaka to nije dobro i uništava mu kvalitetu. Polifenoli se razlažu i gubi se ljepota okusa. Najbolje je držati da u smočnici ili kuhinjskom kredencu.
3. Ocjenjivanje kvalitete ulja prema bojiVrlo često ljudi ocjenjuju kvalitetu ulja prema boji, ali boja prikazuje samo kada je maslina ubrana i kada je ulje prešano. Zato nemojte da vas varijacije boje obeshrabre.
4. Biranje samo jedne vrste uljaU lepezi ponuda i cijena kupci obično biraju ono koje je srednje cijene misleći da je dobro i za kuhanje i za salate. Međutim, stručnjaci savjetuju da bi osim njega trebali u kuhinji imati i kvalitetniju varijantu koja će najbolje izvući iz salata i pasti.
5. Kuhanje na previsokim temperaturamaKuhanje na previsokim temperaturama može uništiti antioksidanse i promijeniti okus ulju. Zato nemojte koristiti maslinovo ulje pri temperaturama višim od 180 stupnjeva.
6. Predugo čuvanjeMaslinovo ulje treba iskoristiti unutar dvije godine. Nakon toga ono gubi okus i kvalitetu.