Australski istraživači utvrdili su da osobe koje konzumiraju jogurt, u odnosu na one koje ga ne konzumiraju, imaju manji rizik za razvoj ateroskleroze ili kardiovaskularnih bolesti.
Autori studije ispitali su oko 1080 osoba starijih od 70 godina o njihovoj konzumaciji mliječnih proizvoda, uključujući mlijeko, sir i jogurt. Tri godine poslije sudionicima studije ultrazvučno je mjerena elastičnost i prohodnost arterija.
Prema rezultatima, unos mlijeka i sira nije utjecao na zdravlje krvih žila, no unos jogurta rezultirao je boljim zdravljem arterija. Prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition konzumacija jogurta može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Jogurt je odavno poznat kao djelotvoran u očuvanju zdravlja
Sve blagodati jogurta
Ovo nije prvo istraživanje koje se bavi učincima jogurta na ljudsko zdravlje pa se on tako pokazao učinkovitim borcem ne samo protiv kardiovaskularnih bolesti nego i protiv lošeg zadaha, viška kilograma te najrazličitijih probavnih smetnji te poremećene crijevne mikroflore.
Tu su posebice učinkoviti zbog 'pojačivača' imuniteta - probiotika. Iako se o probioticima mnogo priča u posljednje vrijeme, klasičan pojam probiotika čine bakterije u jogurtu.
Jogurt je odavno poznat kao djelotvoran u očuvanju zdravlja, a njegovo povoljno djelovanje pripisuje se izvornim bakterijama u jogurtu. To su kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Olakšanje probavnih tegoba
Ipak, ove bakterije mogu olakšati probavu mliječnoga šećera kod deficita enzima laktaze - čestoga poremećaja obilježenog pojavom trbušnih grčeva, često i proljeva nakon uzimanja mliječne hrane.
U ovih bolesnika nakon konzumacije probiotičkih bakterija može doći do bitnoga olakšanja tegoba. (Agencija VLM)