savjeti

Kuhate li ovako uništavate većinu poželjnih tvari

Kuhate li povrće u vodi ili ga pripremate u mikrovalnoj, na koncu ćete jesti jelo bez važnih antikancerogenih sastojaka zbog kojih ste u kupovali određeno povrće.

Kuhate li ovako uništavate većinu poželjnih tvari
Mnogi kupuju i jedu brokulu ne toliko zbog okusa koliko zbog zdravstvenih svojstava koje ima. No ako je ne pripreme na pravi način može izgubiti najvrednije u njoj. Najbolji način da očuvate antikancerogene sastojke brokule je kuhanje na pari - najviše pet minuta.

Na godišnjoj konferenciji American Institute for Cancer Research grupa znanstvenika je pojasnila da je najbolji način pripreme povrća kuhanje na pari u trajanju od tri do pet minuta.

Brokula je odličan izvor sulforafana, prirodnog sastojka koji se pokazao dobrim u prevenciji raka. A da bi se sulforafan formirao u brokuli treba biti prisutan enzim mirozinaza. Kuhanje u vodi ili priprema u mikrovalnoj koja traje i samo jednu minutu uništava većinu ovog enzima pa se sulforafan ne može formirati.

Da bi se enzim očuvao u biljci najbolje je kuhati je na pari najduže pet minuta.

Dr. Elizabeth Jeffery, iz University of Illinois u Urbana-Champaign pojasnila je: 'Važno je da biokativi - tvari koje štite od raka - stignu u probavni sustav u obliku kojeg tijelo može koristiti.'

Dr. Jeffery je pojasnila da i brokula kuhana u vodi ili pripremljena u mikrovalnoj može pružiti sulforafan jede li se s drugom sirovom hranom koja sadrži enzim mirozinazu. Senf, rotkvice, rukola, wasabi i drugo sirovo povrće iz roda krstašica kao što su salata od kupusa sadrže mirozinazu.

Češnjak i rajčica


Prijašnja istraživanja su već ukazivala da način pripreme hrane igra znatnu ulogu u iskoristivosti hranjivih sastojaka. Tako je primjerice za češnjak bitno da se nasjecka ili zdrobi 10 do 15 minuta prije nego se izloži toplini jer se tako neaktivne supstance pretvaraju u aktivne, kao što je fitokemikalija alicin.

Pokazalo se i da kuhanje rajčica i druge hrane koja sadrži likopen pomaže da tijelo lakše apsorbira fitokemikalije.
  • Autor: net.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 12.11.2013 11:48
  • Posljednja izmjena: 12.11.2013 11:46
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.