Ljeto je sezona kukuruzaKukuruz šećerac naći ćete u svim nijansama žute i bijele boje. Neki klipovi imaju bijela zrna, neki žuta, a neki i jedna i druga. Nehibridne sorte počnu gubiti slatkoću pretvaranjem šećera u škrob od trenutka branja. Moderni hibridi trebali bi ostati slatki nekoliko dana, ali neki misle da su preslatki i da nemaju "kukuruzni okus". Najbolje je rješenje kušati nekoliko sorata i vidjeti što nam se najviše sviđa.
Bez obzira na sortu, kukuruz je najbolje jesti svjež, isti dan kada je ubran. Pogledajte kako izgleda kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku. Klip bi morao biti jedar, sočan i jarke boje. Smeđa "kosa" vrlo svježeg klipa može izgledati malo ljepljivo. Uočite li na vrhu crva, neka vas to ne odbije - nije da sam luda za crvima, ali oni su znak da uzgajivač ne upotrebljava pesticide. Ako kukuruz ne namjeravate odmah pojesti, stavite ga u hladnjak zajedno s komušinom, prenosi
ordinacija.hr
Očistite ga neposredno prije kuhanja. Prvo odstranite komušinu i svilu. Ako je u gostima bio crv, odrežite to mjesto; nikakva šteta nije učinjena ostatku klipa. Kako biste skinuli zrnevlje, držite klip za kraj na kojem je bila peteljka, vrh okrenite nadolje i prođite nožem uz klip skidajući zrna. Najvažnije je pogoditi pravu dubinu reza - ne smijete ići preduboko i zahvatiti sloj klipa, ali ni previše plitko jer će previše zrna ostati na klipu. Bilo bi dobro obaviti to nad limom za pečenje kako vam zrna ne bi letjela uokolo. Ako želite možete poleđinom noža protrljati klip kako biste pokupili kukuruzno mlijeko iz zaostalih komadića zrna.
Skuhajte kukuruz na klipu
Kukuruz na klipu najjednostavniji je način uživanja u toj ljetnoj poslastici. Odstranite komušinu i svilu obrišite kuhinjskom krpom. Klipove kuhajte u puno posoljene vode otprilike četiri minute. Gotov kukuruz izvadite iz vode, ocijedite i poslužite s maslacem, solju i paprom.
Možete ga poslužiti i s maslacem, solju, kriškama limete i zdrobljenim suhim ljutim papričicama ili s maslacem spravljenim od rastopljenog maslaca, nasjeckanog peršina i čubra te mladoga luka narezanog na tanke ploške. (Suhe ljute papričice pripremite tako da im najprije izvadite sjemenke i žilice, a potom zdrobite u prah u mužaru ili mlincu za začine.)
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.