Zdravlje

LICE JE OGLEDALO ZDRAVLJA: Je li vaše glutensko, vinsko ili pak šećerno? (obavezno pogledajte)

Koža je često ogledalo zdravlja, osobito kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice.

LICE JE OGLEDALO ZDRAVLJA: Je li vaše glutensko, vinsko ili pak šećerno? (obavezno pogledajte)
Liječnica i naturopat Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posljedice u oblikiu četiri tipa lica - onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.



Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim dijelovim duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica "natečeno lice" koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može probaviti. Često stanje je rosacea - pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.

Mliječno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni bijeli prištići po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, vrhnja...

Šećerno lice

Kod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suhe, stanjenje kože. Također, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 03.11.2015 15:05
  • Posljednja izmjena: 03.11.2015 15:06

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.