Dobra vijest

Ljubitelji crnog čaja rjeđe obolijevaju od dijabetesa!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako se dijabetes tipa 2 rjeđe javlja u zemljama čiji stanovnici ispijaju puno crnog čaja. Naime, proces fermentacije, kojim se zeleni čaj pretvara u crni, izaziva proizvodnju složenih flavonoida, uključujući teaflavine i tearubigine kojima se pripisuju brojne zdravstvene prednosti.

Ljubitelji crnog čaja rjeđe obolijevaju od dijabetesa!
Na vrhu popisa se našla Irska, čiji stanovnici ispijaju više od 2 kg crnog čaja godišnje. Među ljubitelje spomenutog napitka se ubraja i Velika Britanija te Turska. Na dnu ljestvice su Južna Koreja, Brazil, Kina, Maroko i Meksiko.

Porazna statistika pokazuje kako se globalna prevalencija dijabetesa tipa 2 povećala šest puta u proteklih nekoliko desetljeća. Stručnjaci procjenjuju da će se broj oboljelih s 285 milijuna u 2010. godini popeti do brojke od 438 milijuna u 2030. godini.

Prijašnja su istraživanja pokazala kako crni čaj snižava krvni tlak i štiti od bolesti srca. Naime, ispijanje spomenutog napitka može poboljšati funkcioniranje endotelijalnih stanica, koje oblažu krvne žile iznutra. Njihova disfunkcija rani je pokazatelj promjena s krvnim tlakom.

S druge strane, flavonoidi iz crnog čaja poboljšavaju tonus krvnih žila i smanjuju količinu abdominalne masnoće te na taj način također smanjuju ukupnu tjelesnu težinu.

U crnom se čaju kriju iznimno korisni antioksidansi poput flavonoida i teanina, koji pomažu u kontroli krvnog tlaka, regulaciji proizvodnje dušikovog oksida. Oni, osim toga, sprječavaju agregaciju trombocita (koji mogu uzrokovati krvne ugruške).
  • Autor: ordinacija.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 22.11.2012 09:38

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.