Normativ za 10 osoba- jaja 12 kom
- šećer (kristal) 0,22 dkg
- mlijeko 1,00 l
- vanilija (štapić) 1,00 kom
- vrhnje (slatko) 0,35 l
- šećer (u kristalu za karamel) 0,12 kg
- bademi (jezgra) 0,10 kg
- grožđice 0,07 kg
- rum 0,02 l
- ušećerene kore naranče (arancini) 0,06 kg
Prigotovljavanje: Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko se procijedi, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini.
Ostatak šećera karamelizira se i njime oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rozata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.
NapomenaUkoliko se rozata prigotovljava u obiteljskim krugovima ili za unaprijed određeni broj osoba tada se koristi veća posuda ili oblik za više osoba. U komercionalnom ugostiteljstvo koriste se oblici (kalupi) za jednu osobu.
Izlaganje rozate povišenoj temperaturi (ogrušavanje) treba biti na umjerenoj temperaturi (oko 150 do 160º C) u trajanju sat vremena.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.