Tradicija

Lumblija - kolač na koji su ponosni Blaćani i cijela Korčula (a govori o ljubavi dvoje mladih)

Lumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već skoro 200 godina, a priča o njegovom nastanku seže u doba Napoleona. Svake se godine s ciljem očuvanja tradicije i običaja, u Blatu organiziraju Dani lumblije – izložba, natjecanje i degustacija za najbolju lumbliju.

Lumblija - kolač na koji su ponosni Blaćani i cijela Korčula (a govori o ljubavi dvoje mladih)
Kada je Napoleon osvojio Dalmaciju i ukinuo Dubrovačku Republiku, francuska vojska je zaposjela otok Korčulu. Otok je pripojen Kotaru Dubrovnik, a kako je francuska vladavina u Dalmaciji trajala tek devet godina, 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza.

Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih - francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke. Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući riječi "n'ublie" (ne zaboravi).

Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je lumblija ostala zauvijek. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi "n'ublie", njoj su zazvučale kao lumblija, ali je poruka bila jasna i nije postojala nikakva jezična barijera. Amerikanci bi od toga napravili blockbuster, a mi imamo Dane lumblije!

Lumblija se spravlja od posebnih sastojaka, koji se počinju pripremati i sakupljati u ljeto. Sadrži bademe, orahe, suhice, naranču, limun, varenik... Vrijeme kada se lumblija peče je početkom studenog. Poznat je veliki egzodus Blaćana u Australiju i zemlje Južne Amerike. Te su veze do danas ostale vrlo jake, pa su česti paketi koji sadrže lumbliju i putuju iz rodnog Blata u razne dijelove svijeta.
  • Autor: punkufer.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 10.11.2015 21:59
  • Posljednja izmjena: 10.11.2015 22:00
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.