Bijeli kamen opasan je sa svih strana zelenilom ispresijecanim kamenim stazama, vještačkim jezercima, šarenilom raznovrsnog bilja i cvijeća. Dašak Hercegovine protkan je u svakom djeliću kompleksa.
U njegovom središtu smještena je mala šoping zona, s 15 kamenih trgovina u kojima se posjetiteljima nude raznovrsni ručni radovi, domaća pića, med te različiti suveniri.
Projekt-menadžer ekosela Branimir Penava ističe u razgovoru za Fenu da se kompleks, otvoren krajem 2008., prostire na pet hektara gdje je 50-ak objekata raspoređeno u pet poslovnih cjelina. Riječ je isključivo o projektu koji ima elemente ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, s elementima etnosadržaja koje Hercegovina ima u smislu hortikulture, arhitekture te raznovrsnih detalja i sadržaja.
"Projekt ima značajnu ulogu u turizmu Hercegovine i ponude BiH uopće. Tu prvenstveno mislim na kamen i drvo, te zelenilo i travnjake kao specifičnosti ovog kraja. Važno je spomenuti cijeli niz prirodnih ljepota koje se odnose na vodu i sadržaje s vodom. Želja nam je i cilj da našim gostima predstavimo Hercegovinu kao mediteransku regiju", istaknuo je.
Penava ističe specifičnost kompleksa da je otvoren svih 12 mjeseci u godini. U njemu radi 50 zaposlenika, kuhara, konobara, recepcionera, tehničara, sobarica, kao tim presudan za kvalitetno poslovanje ovakve kategorije turističkog naselja. Raspolaže smještajnim kapacitetima u 70 moderno uređenih soba, restoranom i dodatnim sadržajima.
"Sedma sezona je u tijeku i jako smo zadovoljni kako je sve prihvaćeno na tržištu. Specifičnost je da se kompleks nalazi na jednakoj udaljenosti između tri zračne luke - Sarajevo, Dubrovnik i Split. Imamo i lokalni aerodrom u Mostaru koji realizira veliki broj čarter-letova. Također, dio smo Međugorja, udaljeni svega tri kilometra od tog svetišta, dok nam je u zaleđu dio dalmatinske rivijere, što je jako važno za poslovanje", ustvrdio je.
Kaže da u etnoselu nude istinski domaćinski pristup, te sve što gost doista želi da bi se osjećao dobrodošao, što je smisao poslovanja uprave kompleksa i zacrtanih standarda.
Sve kuće, naglašava Penava, izgrađene su po uzoru na autentični hercegovački stil, sa specifičnim vanjskim stepeništem, katnicama, visokim stropovima i malim prozorima, ali ujedno opremljene vrhunskim hrastovim parketima i ručno rađenim namještajem, klimatizacijskim sistemom, izolacijom te svim drugim elementima neizostavnim u modernoj arhitekturi i građevinarstvu.
Osim vizualnog identiteta, drugi snažan turistički temelj Herceg etnosela jest gastronomija. U njenom okrilju zastupljeno je što je moguće više izvornih namirnica, a posebnu ponudu predstavljaju autohtone sorte vina "žilavka" i "blatina".
Jedna od specifičnosti kompleksa je crpljenje vode iz dubine od 250 metara. Penava pojašnjava da su se time pokušala zadovoljiti dva elementa - stvaranje žubora i svježine vode u zelenom dijelu sela, kao izvora života i prirodnog osvježenja, dok je drugi održavanje velikog broja travnjaka. Kompleks se može pohvaliti s više od 15.000 kvadrata travnjaka, te iznimno bogatom hortikulturom koja goste ostavlja oduševljenim.
Osim smještajnih kapaciteta, kompleks posjeduje restoran Herceg, istinski raj za gurmane, konferencijsku dvoranu s 250 mjesta, multifunkcionalnu dvoranu sa 600 mjesta namijenjenu za organiziranje seminara, konferencija i vjenčanja. Tu su i kameni amfiteatar s 1.000 mjesta, sportski tereni, vinogradi, štala s domaćim životinjama i kapelica.
U skladu s težnjom konstantnog razvoja i poboljšanja usluge, prošle godine izgrađen je i otvoreni bazen dizajniran u skladu s najsuvremenijom biodizajn tehnologijom.
Stoga, svaki putnik-namjernik koji se zaputi k jugu ne bi trebao propustiti uživanje u ovom malom djeliću hercegovačkog raja.