Biljka potječe iz Meksika, a u Europu su je donijeli Španjolci, a postoji i vrsta koja je podrijetlom iz Indije. Na Američkom kontinentu služila je Indijancima za okrjepu i zdravu prehranu tijekom hladnih zimskih perioda. Lako je probavljiva, bogata je nutritivnim svojstvima i ima malenu kalorijsku vrijednost.
Svojom prekrasnom narančastom bojom ukazuje da je bogat izvor beta karotena. Dokazano je da jača imunitet, sprečava nastanak malignih tumora, pomaže pri zatvoru i regulira probavu. Njena niskokalorična vrijednost od 20-ak kalorija na 100g čini ju idealnom namirnicom za pomoć pri mršavljenju, a uvelike pomaže i činjenica da je i zasitna.
Patite li od povišenog kolesterola u krvi poželjno je što više ju koristiti u prehrani. Vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo nalaze se u plodu ove biljke i time je čine pogodnom za maske za lice iz kućne radinosti.
Sjemenke bundeve su vjerujemo dobro poznate svima kao ukusne grickalice, a s obzirom da su poprilično kalorične - čak 599 na 100 grama - preporučuje se da ih nabavljate neočišćene tako da bi se zabavili čišćenjem, ali i manje pojeli. Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to poboljšavaju pamćenje.
Osim što se mogu jesti sirove ili služiti kao dodatak jelima očišćene i pržene, sjemenke služe i za dobivanje ukusnog i zdravog bučinog ulja koje je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Također djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i jača imunitet. Posebno se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluje na prostatu. Najukusnije je za koristiti ga kao začin u salatama, ali se dodaje i u juhe.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.