Nekvaliteta

Maslinovo ulje: Ekstra djevičanska prijevara u hrvatskim trgovinama

Većina ekstra djevičanskih maslinovh ulja koja se prodaju u Hrvatskoj ne zadovoljava zakonske kriterije. Barem ako je vjerovati riječima, a nema razloga da to ne činimo, Nedjeljka Fistonića, predsjednika udruge maslinara “Paićuša”, koja već devet godina dodjeljuje nagrade za najbolja maslinova ulja.

Maslinovo ulje: Ekstra djevičanska prijevara u hrvatskim trgovinama
Jedna od kategorija je i “najbolje ekstra djevičansko ulje u trgovinama”, koja ove godine nije dodijeljena jer, vjerovali ili ne, baš nijedno ulje izuzeto s polica nije zadovoljilo kriterije ekstra djevičanskog. Iako su svi redom imali takvu deklaraciju.

– Ne mogu govoriti o kojim uljima je riječ, ali znakovito je da nijedno nije zadovoljilo zakonom propisane uvjete. Maslinarska godina bila je vrlo loša, ali ovakvo što nismo očekivali. Sva ulja koja smo dali na testiranje reklamirala su se kao “ekstra djevičanska”, a nijedno to nije bilo. Za usporedbu, prošle godine su apsolutno sva ulja koja smo testirali bila uredno deklarirana – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Fistonić.

Analiza kvalitete ulja obavljena je u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Split, iz kojeg nam također nisu mogli potvrditi o kojim proizvođačima je riječ.

– Da, radili smo analizu za “Paićušu”, ali u naš laboratorij svi uzorci pristižu pod šifrom te mi ne znamo o kojim je uljima riječ – kaže Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe.

– Zbog klimatskih uvjeta, kao i velikih napada štetnika, kvaliteta ovogodišnjih ulja je znatno slabija. Analizirali smo velik broj uzoraka koje su donosili proizvođači, kao i kupci koji su željeli provjeriti kvalitetu kupljenog proizvoda. Većina ovogodišnjih ulja koja su dostavljena u naš laboratorij imala je slobodne masne kiseline veće od dva posto, čime su svrstana u kategoriju lampante, odnosno kategoriju koja nije pogodna za ljudsku prehranu – ističe Knezović.

– O koliko je lošoj godini za maslinare riječ, pogotovo za one iz južne i srednje Dalmacije, najbolje će demonstrirati podatak da smo u određenim uzorcima bilježili udjele masnih kiselina veće od 25 posto! Takve postotke ne pamtimo. Ma to nije lampante, to je gotovo pa možemo reći otrovno – kaže Fistonić.

Iz Zavoda nam je potvrđeno kako njihov laboratorij od 2011. godine obavlja redoviti županijski monitoring kvalitete ulja radi prevencije i zaštite zdravlja, koji je pokazao da problematična nisu samo ulja s polica trgovina (čiju kvalitetu kontrolira Ministarstvo poljoprivrede), nego i mnoga ulja domaće proizvodnje koja ćete najčešće naći na lokalnim tržnicama ili u ugostiteljskim objektima.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 03.03.2015 08:39
  • Posljednja izmjena: 03.03.2015 11:52

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.