Kako izbjeći debljanje

Masna hrana ne štiti od hladnoće: Prestanite se prejedati!

Masna hrana ne štiti od hladnoće: Prestanite se prejedati!
Sezona kupaćih kostima je odavno iza nas. Stoga se nema smisla mučiti iscrpljujućim dijetama, zar ne? Dolaskom hladnijeg vremena, mijenja se i naša prehrana pa posežemo za "čvršćom" i kaloričnijom hranom poput sarme, čvaraka i raznih suhomesnatih proizvoda.

Međutim, treba li tijekom zime konzumirati više hrane kako bi se sačuvalo od hladnoće? Stručnjaci tvrde: riječ je o vrhunskoj zabludi.

Osobe s viškom kilograma intenzivnije proživljavaju osjećaj hladnoće od populacije s normalnom tjelesnom težinom. Ako se pitate zašto je tome tako, evo i odgovora: sve suvišne kalorije koje unosimo u organizam se pretvaraju u bijelo adipozno tkivo. Međutim, treba imati na umu da samo smeđe adipozno tkivo čuva tjelesnu toplinu.

I dok bijelo adipozno tkivo pohranjuje energiju, smeđe tkivo sagorijeva kalorije koje potom griju organizam. Međutim, zašto imamo povećanu potrebu za hranom tijekom zimskih mjeseci?

U vrijeme predaka, zimskih su mjeseci bili povezani s glađu. Jedna teorija kaže da su ljudi genetski programirani za povećanje masnih naslaga tijekom jeseni kako bi mogli preživjeti zimu. Međutim, za razliku od predaka - danas se ne moraju pohranjivati masnoće jer postoji obilje hrane na raspolaganju tijekom cijele godine. Budući da ljudi nisu prisiljeni gladovati, nemaju niti priliku potrošiti nagomilane zalihe sala, piše Ordinacija.hr.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 31.10.2011 13:41

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.