WASHINGTON, 28. siječnja 2011. - Uzimanje hrane s puno trans-masnoća i zasićenih masti povećava rizik od depresije, navodi se u španjolskoj studiji objavljenoj u SAD-u ovoga tjedna, čiji rezultati potvrđuju prijašnje studije, koje povezuju nezdravu brzu hranu s bolestima.
Znanstvenici su također pokazali da neki proizvodi, kao što je maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-9 masnim kiselinama, mogu smanjiti rizik od duševnih bolesti.
Autori studije sa sveučlišta u Navarri i Las Palmasu, pratili su i analizirali prehranu i stil života više od 12.000 ljudi tijekom šest godina.
Na početku studije nikome od sudionika nije dijagnosticirana depresija, dok se na kraju studije ona razvila kod 657 osoba.
"Sudionici koji su puno konzumirali transmasnoće (masnoće u umjetnom obliku u industrijski proizvedenim kolačima i brzoj hrani) imali su 48-postotno povećanje rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali te masnoće", rekao je glavni autor studije Almudena Sanchez-Villegas. (PortalOko)
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.