U talijanskom gradu Bariju održana je dvodnevna radionica posvećena temi mediteranske prehrane kao alata za razvoj održivog turizma. Organizirala ju je Europska komisija u suradnji sa Sjevernom Makedonijom, koja trenutno predsjeda Strategijom EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), te s predstavnicima triju tematskih stupova - Plavo gospodarstvo, Održivi turizam i Jačanje socijalne kohezije.
Pod nazivom Održivi i inovativni prehrambeni sustavi: Mediteranska prehrana kao alat za turizam i lokalni razvoj u EUSAIR zajednicama
, radionica je održana u prostorima Međunarodnog centra za napredne i visoke studije iz područja mediteranske poljoprivrede (CIHEAM - Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes). U Bariju su se okupili stručnjaci iz cijele regije s ciljem stvaranja radne grupe koja će razviti zajednički projekt o mediteranskoj prehrani kao dijelu kulturne baštine i važnom elementu turističke ponude Jadransko-jonske regije.
Radionica je označila početak provedbe novog Akcijskog plana EUSAIR-a usvojenog u svibnju ove godine. Hrvatski predstavnici, koji sudjeluju u radu Tematske upravljačke skupine za održivi turizam, preuzeli su vodeću ulogu u formiranju radne grupe i razvoju projekta. Projekt će se fokusirati na promociju mediteranske prehrane, lokalne i organske proizvodnje te jačanje zelenog turizma.
Tijekom dva dana radionice raspravljalo se o postojećim politikama, primjerima dobre prakse i mogućnostima financiranja projekata koji povezuju hranu, turizam i održivi razvoj. Poseban naglasak stavljen je na suradnju zemalja regije i uključivanje mladih u razvoj novih modela turizma temeljenih na lokalnoj proizvodnji i održivosti.
U okviru 4. tematskog stupa Održivi turizam predstavljena su istraživanja, inicijative i Priručnik o razvoju gastronomskog turizma u jadransko-jonskoj regiji. Prisustvo članova tematske upravljačke skupine i koordinatora stupa iz Hrvatske i Albanije potvrdilo je značaj teme održivog turizma u Strategiji.
Sudionici su posjetili i područje Alta Murgia, označeno kao Bio-district
, primjer održivog povezivanja poljoprivrede, zajednice i turizma. Ovaj model pokazuje kako se kroz lokalne inicijative i poštovanje prirode može stvoriti privlačna i održiva turistička ponuda - upravo ono što novi EUSAIR projekt želi potaknuti i u Hrvatskoj.
Hrvatska će u narednim mjesecima predvoditi radnu grupu za razvoj projekta i koordinirati suradnju između partnera iz regije, čime potvrđuje svoju ključnu ulogu u oblikovanju održivog i konkurentnog turizma u jadransko-jonskoj regiji.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.