Među mladim i uspješnim političarima svakako je i Miho Obradović – član predsjedništva županijskog HNS – a, ugostitelj s autentičnim lokalom, ali, između ostalog, i bivši studentski pravobranitelj i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku.
Obradović je trenutačno zaposlen u Luci Dubrovnik, a za Portal Oko prokomentirao je goruća politička pitanja za Dubrovčane poput gruškog terminala, pročistača za vodu, ali i turističku sezonu i izazove koje ona postavlja pred svakog ugostitelja.
'SLOBODA POJEDINCA, LJUDSKA PRAVA, POLITIČKE I EKONOMSKE SLOBODE KAO PREDUVJET PROSPERITETNOG DRUŠTVA'
Član ste predsjedništva županijskog HNS –a. Koje su Vas vrijednosti ove stranke ponukale da se baš u nju učlanite?Prije svega moram naglasiti kako sam jako ponosan što sam član predsjedništva jedne velike organizacije kao što je HNS u našoj županiji. Što se tiče vrijednosti koje su me ponukale da se učlanim - u ovoj se stranci polazi od temeljne odrednice da je sloboda pojedinca najviša vrijednost pa i u političkom djelovanju, a ljudska prava te političke i ekonomske slobode preduvjet su ostvarenja prosperitetnog i otvorenog društva. To je ono što me prvenstveno privuklo i dalo mi poticaj da se aktivno uključim u politički život. Osim toga, svi se stalno žalimo kako nešto ne valja, kako je sistem loš i kako ga treba mijenjati. Ali činjenica je da, ako želimo nešto promijeniti, moramo se osobno angažirati i uključiti u politički život. To jedini je način da zaista utječemo jer putem izbora samo sudjelujemo u odabiru smjera u kojem smatramo da bi grad ili država trebali ići. Tek kao dio tog svijeta možemo mijenjati stvari za koje smatramo da nisu dobre ili se pobrinuti da one koje su zaista korisne društvu i dalje budu svima dostupne.
'SVE OSOBNO I POSLOVNO POSTIGAO SAM SVOJIM RADOM, TRUDOM I ZALAGANJEM'
Je li Vam članska iskaznica HNS – a pomogla otvoriti neka vrata (u smislu uspjeha na osobnoj i poslovnoj razini)?Jedino ako smatrate da je pomoć u otvaranju vrata činjenica da danas blisko surađujem s jako puno dobrih i kvalitetnih ljudi koje sam u HNS-u upoznao, a koji kao i ja kroz politiku žele pomoći svojoj sredini. Ti su ljudi danas moji poznanici, a neki, mogu reći, i prijatelji. Nismo oni koji samo sjede i na sve gledaju negativno, već smo ekipa koja pokušava loše stvari u našoj zajednici promijeniti na dobrobit svih nas. Znamo da radimo dobru stvar i da samo na pravoj strani. Kroz akcije i zajednička druženja shvatio sam da se na njih mogu osloniti, kao i oni na mene. Jedino u tom smislu mi je članska iskaznica pomogla.
Što se tiče onog negativnog, tj. nepotističkog smisla u kojem se danas najčešće promatra taj izraz, mogu s ponosom istaknuti kako sam sve osobno, ali i poslovno postigao svojim radom, trudom i zalaganjem. Najbolji dokaz za to je street food restoran Barba. Taj projekt sam pokrenuo puno prije nego sam pristupio HNS-u, a danas je jedan od najpopularnijih restorana takve vrste u Hrvatskoj. Tu ocjenu ne mogu donijeti nikakva poznanstva, već isključivo rad i trud. Ali ujedno je to onda i najveća pohvala.
Dubrovački HNS ima mnogo mladih aktivnih ljudi koji su uključeni u mladež HNS – a. Mislite li da učlanjenje u političke stranke može mladima ponuditi određenu perspektivu i pomoći im da lakše ostvare osobne i profesionalne afinitete?Aktivacijom u nekoj stranci, udruzi ili organizaciji mladi imaju mogućnosti kreirati budućnost svoje zajednice, svoje sredine, a što ima bolje i ljepše od toga? Greška je to odmah promatrati kroz nekakav osobni interes. Naravno da postoje neki koji misle kako će učlanjivanjem u stranku riješiti svoje neke svoje probleme ili ostvariti osobne ciljeve, ali to zaista ne ide tako, što i oni ubrzo uvide. Nažalost i percepcija javnosti je često upravo takva i to je jedan od razloga zbog kojih se ljudi teško odlučuju učlaniti negdje formalno, iako baš tu stranku simpatiziraju. Biti član stranke tako je umjesto časti postala nekakva stigma i to je loše. Stoga me posebno veseli što je broj mladih uključenih u rad naše stranke velik i svakim danom raste. Drago mi je da mladi prepoznaju HNS kao liberalnu stranku, u kojoj je sloboda pojedinca najviša vrijednost, što imaju želju i volju raditi za dobrobit zajednice, a najviše im čestitam što su se odvažili aktivirati.

'NADAM SE DA ĆE IZGRADNJOM STUDENTSKOG DOMA DVA NAJVEĆA STUDENTSKA PROBLEMA BITI RIJEŠENA – PREHRANA I SMJEŠTAJ'Bili ste studentski pravobranitelj i predsjednik Studentskog zbora na Sveučilištu u Dubrovniku. Koliko se studentski standard u Dubrovniku promijenio u odnosu na razdoblje kada ste bili na tim funkcijama?Teško mi je govoriti koliko se studentski standard promijenio od kada sam prestao biti predsjednik studentskog zbora jer nisam više uključen u rad sa studentima. Puno je lakše govoriti o promjenama koje smo mi, kao predsjedništvo studenata, ostvarili - od najniže cijene ECTS-a boda u Hrvatskoj ili više od 40 studentskih projekata godišnje, kao što su studentske prakse po cijeloj Hrvatskoj, pomaganja studentima na Erasmusu pa sve do prvih brucošijada koje smo kao studentski zbor organizirali. Studentski standard koji je zasigurno puno lošiji danas jest u vidu studentske prehrane. Nekada je bilo pet ili šest studentskih menzi, hrana je bila zdravija, raznovrsnija i studenti nisu morali gubiti toliko vremena odlazeći na obroke jer je menzi bilo na više lokacija. Nažalost mislim da je studentski centar tu zapostavio studente. Radom upravo dubrovačkih studenata imamo jedan od najbogatijih studentskih centara u Hrvatskoj te mislim kako se moralo puno više uložiti u njihovu prehranu. Svjedoci smo kako projekt studentskog doma ide brzo u realizaciju i to zahvaljujući Gradu i gradonačelniku pa se nadam kako će izgradnjom tog doma dva najveća studentska problema biti riješena. A to su prehrana i smještaj studenata.
Trenutno ste zaposleni u Luci Dubrovnik. Možete li kratko prokomentirati situaciju s terminalom u Gružu? Kakve će posljedice obustava izgradnje terminala imati na daljnji rad i razvoj dubrovačke luke?Obustava izgradnje terminala neće imati nikakve posljedice na rad Luke Dubrovnik. Ona nesmetano nastavlja raditi dalje. Terminal, kao ozbiljan projekt, po meni će više nedostajati Gradu jer bi Dubrovnik ovim postao još ozbiljnije svjetsko odredište za brodove na kružnim putovanjima. Ali nadam se kako će se brzo raspisati novi natječaj te započeti izgradnja terminala.
Kako komentirate izbor gradonačelnika Vlahušića u Predsjedništvo HNS – a?Očito je da je novi predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, prepoznao dobar rad gradonačelnika te mu, baš kao i birači u gradu Dubrovniku, dao povjerenje. Mislim kako nije teško prepoznati sve te uspjehe kojima je Andro Vlahušić pridonio razvoju grada, ali i ranije dok je bio ministar pa i ravnatelj bolnice. Novi predsjednik HNS-a očito smatra kako Andro Vlahušić u Predsjedništvu može biti od velike koristi, u što, osobno, ni najmanje ne sumnjam.
'NEKI POLITIČARI NIKAKO NE MOGU JAVNI INTERES STAVITI ISPRED PRIVATNOG'
U kojoj je fazi trenutačno projekt pročistača pitke vode Ombla?To je pitanje koje muči Dubrovčane godinama i mogu samo reći kako sam ponosan što je HNS-ovac Valentin Dujmović pokrenuo izgradnju i rješavanje ovog velikog problema. O pročistaču najviše znam upravo preko čestog kontakta s predsjednikom uprave Vodovoda. Tako iz prve ruke znam koliko je truda i napora uloženo u rješavanje svih zavrzlama vezanih uz provedbu ovako kompliciranog javnog natječaja, a potom i rješavanje papirologije te ishođenje potrebnih dozvola. Nadam se da će do ljeta 2017. biti u upotrebi. U svakom slučaju – pohvale Vodovodu.

Možete li istaknuti neke buduće projekte ili planove HNS – a?To su svakako jačanje organizacije u Dubrovniku i u županiji. Također jačanje organizacije u svim općinama, kako bi u skorije vrijeme postali vodeća politička snaga u županiji, s jasnim projektima kako po uzoru na Dubrovnik razviti svaku našu općinu i grad. To je okosnica naših planova, a provest će ih mladi i sposobni ljudi, svatko u svojoj sredini.
Mnogi projekti koji su od javnog interesa i velike važnosti za grad postanu predmet političkog prepucavanja u određenom trenutku. Takva je situacija bila i sa studentskim domom, pročistačem, subvencijom avionskih karata. Smatrate li da kod tako važnih projekata nema mjesta politiziranju?Kod važnih projekata koju su od interesa za grad ne bi smjelo biti nikakvog političkog prepucavanja. Dapače, takve projekte bi svi trebali podržati. Nažalost, svjedoci smo da nije tako, a jedan takav primjer je i već spomenuti pročistač. Toliko je bilo negativnih poruka prema Vodovodu, odnosno direktno prema predsjedniku uprave, Valentinu Dujmoviću jer se nije vjerovalo da se projekt može ostvariti. Nažalost, mislim da su pojedinci to i željeli, da se ne ostvari takav jedan kapitalni projekt, samo kako bi na tome zaradili političke poene. Danas kada kreće projekt pročistača nitko više ga ne spominje, ali se nitko nije ni ispričao za sve laži i napade. Umjesto toga ti isti političari sada traže kako sabotirati nove dobre projekte. Neki očito javni interes nikako ne mogu staviti ispred privatnog. Bez obzira na cijenu koju bi zbog toga mogli platiti građani.
Ujedno ste i ugostitelj. Kako biste ocijenili ovu turističku sezonu?Sezonu bih ocijenio za sada kao jako uspješnu, iako smo realno tek na njenoj polovici. Kakva će doista biti vidjet ćemo na kraju kada podvučemo crtu, ali već sada mislim da će biti najbolja do sada.
'BARBA JE PRVI KONCEPT STREET FOODA U DUBROVNIKU'Vaš „fast food“ ponešto je drukčiji od definicije klasičnog fast fooda. Prepoznaju li gosti tu autentičnost?Prvo bih Vas ispravio te rekao kako Barba nije fast food. To je prvi koncept street fooda u Dubrovniku. Ljudi fast food povezuju uz meso, pizzu i sličnu hranu, dok je u Barbi potpuno drukčija priča. Street food/street food „Barba“ nudi jedinstveni meni u Dubrovniku. Tu možete probati hamburgere od hobotnice, kozica, sendviče od domaće riblje paštete i inćuna ili riblje salate. Moram priznati kako je autentičnost Barbe dobro prepoznata jer su već do sada TV ekipe iz Japana, Rusije, Velike Britanije, ali i ostalih svjetskih država dolazili u Barbe raditi reportažu. U mnogim domaćim, ali i svjetskim medijima izašle su reportaže o Barbi. To nam je znak da dobro radimo, ali i signal da priču o Barbi počinjemo širiti.
Pojedini se ugostitelji ove godine žale kako imaju problema s pronalaskom adekvatnog kadra jer, primjerice, konobari i kuhari odlaze raditi u inozemstvo u potrazi za većom zaradom. Jeste li se Vi kao ugostitelj susreli s ovim problemom?Kuhari u Barbe su isti od prvog dana tako da nisam imao nikakvih problema. Oni su zadovoljni uvjetima, ja njihovim radom, a to je najbitnije za dobru suradnju. Što se tiče konobara, moja sestra Kate je tu najvažniji faktor. Uz nju tri cure iz Zagreba čine super ekipu i mislim kako sam imao sreće ove godine. Želja nam je što duže zadržati ovu ekipu na okupu. Mislim kako bi se s time složili i naši brojni posjetitelji.