Znamo kako fermentacija u pivu proizvodi alkohol dok u siru rezultira kiselinom. K tome, paralelno su se razvijali od svega par vrsta do zaista visokosofisticiranih napitaka i obroka kakvim ih danas poznajemo. Banalno je, ali možda i ne toliko nevažno, kako su izvori mlijeka od kojeg se sir dobiva biljojedi, i to je neka zanimljiva veza između piva i sira.
Često ćete pronaći kako je zapravo nemoguće pronaći lošu kombinaciju sira i piva u prehrani, ali to je samo donekle točno. Točnije je da ćete lakše pogriješiti u odabiru vina s pojedinom vrstom sira. Vino, također, ima stanoviti hendikep u odnosu na pivo, a to je da se, u osnovi, dobiva od jednog sastojka – grožđa, dok za dobro pivo ipak treba više. Uz malo truda, možete pronaći idealnu kombinaciju sira i piva koja će poslužiti idealno kao neki međuobrok, ali s odmakom – počesto su ove kombinacije kalorički vrlo jake i nisu baš za periode držanja dijete.
Iako sireva u svijetu ima nekoliko stotina vrsta, dijelimo ih u osam osnovnih kategorija s kojima ćemo povezati i piva koja najbolje uz njih idu.
- Svježi sirevi – odmah je jasno kako uz ove sireve koji nisu tako intenzivne arome idu lagana piva, lageri ili neko lakše pšenično pivo
- Meki masni sirevi poput camemberta ili briea – izbor je vrlo širok, većini će pasati kombinacija sa pilsnerima, pale aleovima, porterima, pa čak i jačim europskim lagerima.
- Polumeki sirevi poput goude ili tilzita – ovdje ćete se morati malo potruditi jer piva koja dobro pašu uz ovu vrstu sireva nisu toliko zastupljena u nas, riječ je o belgijskom pale aleu, jantarnom aleu, zlatnom aleu, engleskom brown aleu
- Polutvrdi sirevi poput edamca ili ementalera – ovdje je izbor lakši jer s ovom vrstom sira idu pilsneri, IPA-e, gotovo svaki belgijski ale, pale ale, strong aleovi
- Tvrdi sirevi poput parmezana – isto lak izbor ali i doista vrlo ukusan, porteri i stoutovi
- Plemeniti (negdje ćete naći plavi) sirevi poput najslavnijeg sira na svijetu roqueforta ili stiltona – neka plemstvo ide s plemstvom pa odaberite imperial stout, ali i jače portere i stoutove, pa i ječmeno vino
- Kozji sirevi poput fete, roqueforta od kozjeg mlijeka – IPA-e, ali opet i stoutovi te porteri
- Talijanski sirevi poput mozzarelle ili provolonea, česti su u našim dućanima – praktično sva pšenična piva, neki weizenbock je za preporuku
Ovo je, dakle, neka osnovna poruka i preporuka. No, nitko nije rekao da se ne može probati upravo suprotno ali i poigrati se malo tumarajući supermarketima ili delikatesama. Obratite pažnju i na starost sireva, u okusima iste vrste sira veliku ulogu može odigrati podatak koliko je odležao i potpuno promijeniti utisak koji će ostaviti kombinacija s preporučenom pivom.
Mogu ovdje preporučiti i knjige Garretta Olivera, majstora pivara u Brooklyn Breweryju, priznatog stručnjaka u uparivanju upravo pive i sireva. Ovaj čovjek u izboru hrane uz pića redovito pobjeđuje vinske sommeliere, svakako vrijedi baciti pogled na njegov rad i iskustvo.
