Vjerovali ili ne

MISTERIJA ČAJNE KOBASICE: Jedemo li čaj ili pijemo kobasicu?

Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali zašto se čajna kobasica zove baš čajna i ima li ona veze s popularnim napitkom. Za one koji uživaju u dobrom zalogaju, prave gurmane i ljubitelje dimljenih i mesnih prerađevina, odgovor na ovo pitanje je veoma bitan.

MISTERIJA ČAJNE KOBASICE: Jedemo li čaj ili pijemo kobasicu?
Od kada se pojavila na našem tržištu, ova kobasica je izazvala brojne polemike o porijeklu svog imena. Dok jedni tvrde kako je riječ nastala kao izvedenica od engleskog “China”, drugi vjeruju da se služila uz topli napitak.

Naravno, druga grupa ljudi je pogodila, jer se ova kobasica zaista služila uz čaj i tako je i dobila naziv.

Nastala je u 19. stoljeću u poljskom gradu pod nazivom Darlovo ili Rigenvaldu, kako se zvao u to austrougarsko vrijeme.

Poljaci su je sjekli na tanke listiće i uz sir ili kajmak služili uz čaj. Ukusni zalogaji bi postajali još ljepši kada bi ih zalili gutljajem toplog napitka.

Tako je ova čuvena kobasica dobila ovaj naziv.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 02.01.2015 09:18
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.