Popis je dug

MRAČNA TAJNA 'PRIRODNIH AROMA': Kosa, izmet, analne žlijezde i još mnogo toga u hrani koju svakodnevno konzumiramo!

Većinu ovih sastojaka nikada nećete pronaći na deklaracijama, jer se kriju iza naziva “prirodne arome“ ili “prirodne boje“, a mnogi se tretiraju kao dio proizvodnog procesa pa se kao takvi ne smatraju sastojkom i ne pojavljuju na ambalaži.

MRAČNA TAJNA 'PRIRODNIH AROMA': Kosa, izmet, analne žlijezde i još mnogo toga u hrani koju svakodnevno konzumiramo!
Kemičari nam objašnjavaju da to odakle je izolirana određena supstanca ništa ne znači, jer je supstanca supstanca, bilo da je izolirana iz nekog cvijeta ili iz goveđih stopala. Ipak, kada čujemo da se u omiljenom sladoledu nalazi sastojak izvučen iz analnih žlijezda dabra, nije nam svejedno.

Dabrove analne žlijezde, Castroreum

Ljubitelji sladoleda od vanilije jeli su, a da nisu znali, sastojke koji se dobivaju iz analnih žlijezda dabra. Ova supstanca odobrena je kao prehrambeni aditiv koji se koristi kao aroma vanilije, pa je dopušteno da se obilježava i kao “prirodna aroma”.

Ljudska kosa, L-cisterin

L-cisterin nastaje iz ljudske kose ili pačjih pera, a koristi se za pojačanje ukusa i za produženje roka trajanja. Nalazi se u pekarskim proizvodima i daje mekoću pecivima, kruhu i kolačima.

Protupožarno sredstvo, bromirano biljno ulje (BVO)

Retardant je supstanca koja smanjuje zapaljivost, ali se nalazi i u kiseloj vodi s ukusom limuna, sokovima od agruma i gaziranim sokovima. Zadatak joj je da spriječi sastojke da se dezintegriraju, a izaziva neurološke probleme, utječe nepovoljno na fetus i na plodnost.

Biodizel, tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)

Biodizel se kao konzervans koristi u proizvodnji guma za žvakanje i krekera sa sirom, a jedemo ga i u pilećim medaljonima. Samo jedan gram može izazvati bolest.

Izlučevine buba

Tajna sjajne crvene boje žele deserta krije se u izlučevinama svilene bube. Izlučevine ovih insekata ubacuju se još i u neke voćne jogurte, sirupe, sladoled, bombone, sok od grejpfruta.

Arsen i riblji mjehur

Pivari i vinari za uklanjanje ostataka kvasca i uklanjanje mutnoće koriste dijatomejsku zemlju koja sadrži željezo i metale, pa tako i arsen. Vrsta kolagena nastala iz ribljeg mjehura također se koristi za bistrenje piva i vina.

Pijesak, silicijum-dioksid

Dodaje se u hranu kao sredstvo protiv zgrušavanja, ali i za kontrolu vlage. Najviše ga ima u soli, juhama iz vrećice, dodacima za jela…

Gorivo za avione, butil hidroksi-toluen (BHT)

Ovo gorivo ima ulogu antioksidansa koji služi u održavanju svježine namirnica, a nalazi se u žitaricama. Ima isti kemijski spoj kao i naftni proizvodi.

Vezivno tkivo životinja

Želatin se pravi od kolagena koji nastaje kuhanjem vezivnog tkiva životinja. Danas se želatin najčešće dobija iz svinjske kože i stopala, koje mi jedemo u obliku gumenih bombona.

Natrijev borat, E285

Boraks je čest sastojak tečnosti za čišćenje, ali se u isto vrijeme nalazi i u skupocijenom kavijaru. U SAD je njegova upotreba zabranjena.

Hrenovke i amonijak

Homogena ružičasta pasta od koje se prave hrenovke dobiva se procesom koji se naziva mehanička separacija mesa, što je jeftin način da se iz mesa izbace ostaci kostiju i hrskavica. Pri završetku separacije hrana je puna bakterija, pa se ova masa “kupa“ u velikoj količini amonijaka.

Ovčji sekret, lanolin

Lanolin je vosak koji se dobiva pranjem ovčje vune. Ovaj masni sekret izvor je aditiva koji se koristi za omekšavanje žvakaćih guma, a nalazi se i u kozmetici.

Dlake glodavaca

Svaki veliki skladišni prostor često je dom i glodavcima. Upravo zato američka agencija za sigurnost hrane dopušta određene količine dlaka glodavaca u proizvodima pod etiketom “nezaobilazne mane”. Tako se jedna dlaka glodavca nalazi u 100 grama čokolade, a 22 dlake glodavca u 100 grama cimeta. Ova agencija odobrila je i da se 19 crva i 74 gnjide mogu naći u konzervi od 100 grama gljiva, prenosi blic.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 14.09.2014 17:22
  • Posljednja izmjena: 14.09.2014 17:23

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.