Kada je riječ o problematičnom trbuhu, možemo brzo ukazati na poznate krivce poput pšenice ili mliječnih proizvoda – neki ljudi u potpunosti izbjegavaju takvu hranu.
Ipak, uklanjanje cijelih skupina hrane iz vaše prehrane liječnici ne savjetuju, osim ako se dijagnosticiraju specifična alergijska ili autoimuna stanja, poput celijakije. A kada je u pitanju sindrom nadraženih crijeva, kao što su nadutost, bolovi u trbuhu i zatvor, postoje mnogi manje očiti okidači.
Otkrivamo prave neprijatelje crijeva. Neki od njih mogli bi vas iznenaditi.
Jabuke
Naravno da je voće sastavni dio zdrave prehrane, ali liječnici kažu kako bi ljudi koji imaju problematična crijeva trebali jesti najviše tri jabuke dnevno. Neki ljudi su intolerantni na fruktozu, što znači da ne probavljaju dobro šećer iz voća. Jabuke imaju osobito visoke razine voćnog šećera. Također sadrže šećere poznate kao fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu i tako fermentiraju, izazivajući simptome, objašnjava dr. Steven Mann.
Majoneza
Hormoni oslobođeni kao odgovor na visok sadržaj zasićenih masnoća u majonezi mogu dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca i kretanju hrane kroz crijeva, objašnjava dr. Mann. To može uzrokovati neugodan osjećaj nadutosti.
Mekinje
Ovo je paradoksalno, s obzirom na to da kažu kako je hrana bogata vlaknima, kao što su mekinje, dobra za crijeva. Onima koje muči nadutost, mekinje mogu pogoršati stanje, kaže dr. Mann. Stoga pokušajte zamijeniti jutarnju porciju žitnih žitarica za zobenu kašu. Dobar je i muesli, iako on može sadržavati puno voćnog šećera. Čitajte sastojke!
Podgrijana tjestenina
Podgrijani ugljikohidrati, kao što su tjestenina i krumpir, sadrže ono što je poznato kao rezistentni škrob, koji je teži za probavljanje, kaže dr. Mann. To je zato što jednom kad je kuhana i ohlađena, tjestenina postaje otporna na normalne enzime u crijevima koji razbijaju ugljikohidrate – tako da ih crijeva tretiraju kao vlakna, što može pogoršati simptome nadutosti Podgrijana tjestenina može biti lošija od hladne tjestenine – istraživanje je pokazalo da škrob u hladnoj tjestenini postaje još otporniji kada se ponovno zagrije.
Više pročitajte na net.hr