Kad je u pitanju maslinovo ulje, treba obratiti pozornost na miris, vrstu pakiranja i, ono najvažnije, okus. Iznenađujuće, boja ili odraz kojeg ekstra djevičansko ulje ima u odnosu na svjetlost, ne igra nikakvu ulogu jer će i mješavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim uljem poprimiti zelenu boju, a promijeniti miris i okus, piše Centar zdravlja.
Oslonite se na svoja osjetila i isprobajte maslinovo ulje prije nego kupite litru lažne mješavine. Miris maslinovog ulja može vas podsjećati na travu, voće ili razne biljke, a najvažnije osjetilo za prepoznavanje pravog maslinovog ulja je ipak – okus. Zbog specifičnog, intenzivnog okusa, maslinovo ulje je nadaleko prepoznatljivo i teško da se nekoga možete prevariti miješajući ga.
Postoji i jednostavna metoda za provjeru mirisa i okusa. Ulijte maslinovo ulje u staklenu čašu za žestoko piće. Jednom rukom zatvorite ulje, a u drugoj ruci držite čašicu, kako bi se ulje ugrijalo.
Držite barem jednu minutu, zatim maknite ruku i pomirišite. Ako osjetite miris voća ili orašastih plodova, primjerice rajčica i badema, ili intenzivan miris poput rikule, znači da se radi o kvalitetnom i čistom ulju.
S druge strane, ako primijetite miris koji podsjeća na vosak, vino (odnosno ocat) ili neutralan miris, znači da se radi o mješavini ulja, odnosno da to nije prirodno maslinovo ulje.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.