Anita Šupe brojne Dubrovčane podučila o zdravoj prehrani

Najveća prevara 20. stoljeća - mitovi o štetnim mastima (FOTO)

Druženje s nutricionistkinjom Anitom Šupe povodom izlaska proširenog izdanja njezine popularne knjige „Istine i laži o hrani“ održano je večeras u Saloči od zrcala, koja je bila premalena za sve posjetitelje.

Anita Šupe preokreće naopako sve što se govorilo o hrani u zadnjih tridesetak godina. Za nju službena piramida prehrane u kojoj  bazu predstavljaju žitarice i proizvodi od brašna trebala bi biti obrnuta, jer je kako ona tvrdi, ta ”baza je nutritivno osiromašena". Ona objašnjava da zapravo osnovu zdrave prehrane sačinjavaju dobre masti, voće i povrće koji tijelo obogaćuju, kako navodi, potrebnim vitaminima.

Kako sad masti zdrave?
- Masnoće nisu štetne, nisu nikad ni bile štetne i ne samo da nisu štetne nego su potrebne, neophodne za naše dobro zdravlje. Naravno tu mislim samo na prirodne, zdrave masti, a ne na umjetne masnoće - istaknula je nutricionistkinja Šupe.

U njezinoj prezentaciji stoji kako je ugledni američki magazin „Time“ na svojoj naslovnici 1984. godine je upozoravao i propagirao masnoće kao štetne, a 2014. godine naslovnicu je posvetio tim istim mastima kao zdravim za prehranu što je simboliziralo okončanje rata s mastima.

- Nije problem u našim genima, u našoj genetici, kriva je hrana koju mi jedemo, koja nije prilagođena fiziologiji ljudskoga organizma. Čovjek nije stvoren da jede umjetnu hranu, čovjek je stvoren da jede izvornu hranu – ono što se moglo uloviti i sakupiti u prirodi. To je u mastima - glavne su poruke koje je Anita Šupe iznijela publici.
Prema njenom mišljenju gluten je najveći ubojica, a pšenica skupa s njim puno je gora od šećera koji je na crnoj listi prehrane.

Hrana treba biti lijek
Vrijedi istaknuti savjete oko zdravlja i prehrane koje je autorica podijelila te je naglasila da nije cilj tijelo izolirati se od virusa i bakterija već ojačati imunitet što je najbolje uraditi s pravom hranom. Anita Šupe savjetuje iznutritice i žumanjak, za koji tvrdi kako je mala multivitaminska bomba sa svim potrebnim za jačanje imuniteta. 

Nadalje ističe da se zbog nepravilne prehrane, glutena koji se unosi u organizam i rafinirane hrane oštećuju crijeva i tako propuštaju bakterije u krvotok što izaziva kaos. 

- Nema autoimune bolesti ako crijeva nisu propusna. Ako su crijeva zdrava, imaju dobar integritet, pravilno se probavlja hrana, ne ulazi ništa strano kroz crijeva u krvotok, onda se nema zašto aktivirati imunološki sustav. Kod autoimunih bolesti prvo treba liječiti crijeva da bi se onda tijelo počelo samo regenerirati. -  kazala je Šupe.

Zdravo mršavljenje bez gladovanja
- Naše tijelo nije motor sa unutarnjim sagorijevanjem pa brojanje kalorija i stara metoda “jedimo manje, a krećimo se više” nije dovoljna. Tijelo je biološki i hormonalno uvjetovano te nema veze koliko jedemo nego što naši hormone rade - istaknula je Anita Šupe, dodavši kako "puno povrća koje daje volumen i masnoća koje pružaju osjećaj sitosti , reguliraju šećer u krvi i daju općenitu stabilnost organizmu."

Na pitanje iz publike postavljeno o dijetama, ona je kazala kako brojanje kalorija i stara metoda “jedimo manje, a krećimo se više” nije dovoljna. 
- Tijelo je biološki i hormonalno uvjetovano te nema veze koliko jedemo nego što naši hormone rade. Sve ovisi što kojem tijelu odgovara, koja namirnica mu smeta jer moguće je izbaciti samo jednu stvar kao npr. Coca Colu i smršaviti čak desetak kilograma. Treba shvatiti kolika je granica tolerancije na ugljikohidrata, zatim  osluškivati i pratiti i tako prilagoditi prehranu - zaključila je Šupe.

Prvo izdanje knjige objavljeno je 2012. godine, prodano oko četiri tisuće primjeraka, prevedeno na makednoski, slovenski i srpski jezik. (A.Č.)

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: A.Č.
  • Objavljen: 19.02.2015 01:55
  • Posljednja izmjena: 19.02.2015 01:56

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.