Jesti sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovom okusu, a istovremeno štedjeti. Također čuvate okoliš jer sezonskim namirnicama treba puno manje pesticida da bi njihov uzgoj bio uspješan.
Odlazak u kupovinu može biti stresan. Ako znate što tražite, sigurno će vam postati zabavan. Upoznajte s namirnicama koje su sada vrijedne vaše pažnje jer će vas oduševiti okusom i cijenom.
Najbolje povrćeKrastavciSadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalija. Krastavac je ukusan svjež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama s raznim povrćem kao salata.
TikviceSadrže malo zasićenih masnih kiselina i soli, i jako malo kolesterola. Dobar su izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao juhu, umak ili zapeći kao prilog.
PaprikeU srpnju započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezija i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike su ukusne svježe i bez ikakvih dodataka. Njihov okus je neobičan, gorkasto sladak.
MahuneMahune u srpnju postaju značajno jeftinije, u odnosu na ostatak godine. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune najčešće pripremamo kao varivo ili salatu.
KukuruzSezona kukuruza tek započinje u srpnju. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga u pravilu najčešće kuhamo ili pečemo.
Najbolje voćeMareliceMarelice su definitivno ljetno voće. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Marelicama nisu potrebni nikakvi dodaci kako bi bile ukusne.
TrešnjeTrešnje su u srpnju najzastupljenije, najzdravije i najjeftinije. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.
SmokveOdličan su izvordijetalnih vlakana, kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza i cinka. Također su dobar izvor vitamin A, K i E. Sezona smokava u srpnju tek započinje. Odličnog su okusa, osvježavajuće su i mogu se pripremati na razne načine.
BreskveTakođer su ljetno voće, a zbog osvježavajućeg djelovanja, pripadaju skupini omiljenog ljetnog voća. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C.
NektarineSlične su breskvama, a glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C, piše
centarzdravlja.hr.