Samo domaće

Nakon što ovo pročitate, više nikada nećete bacati koru mandarine!

Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovito baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena.

Nakon što ovo pročitate, više nikada nećete bacati koru mandarine!
Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga pojedite jednu žlicu meda.

Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane kemikalijama.
 
Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice.
 
Sastojci:
 
500 – 600 g mandarina
 
300 – 400 ml vode
 
1 žličica soli
 
350 g kristal šećera
 
350 ml vode
 
još šećera za valjanje korice
 
Postupak:
 
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.

Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.
 
Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.



  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 07.11.2015 14:12
  • Posljednja izmjena: 07.11.2015 14:10

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.