Istraživanje

Nakon 'zabranjene' hrane ljudi su najsretniji

Nakon što pojedemo ono za što mislimo da je "zdrava" hrana, bez obzira na to koliko smo stvarno kalorija i masnoća unijeli, nezadovoljniji smo nego da smo jeli nešto manje zdravo, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Yale.

Nakon 'zabranjene' hrane ljudi su najsretniji
Nakon što pojedemo ono što je nezdravo, osjećamo zadovoljstvo, a i utjehu.

Volonterima su dali da kušaju dva pripremljena obroka u razmaku od sedam dana, od kojih je jedan proglašen zdravijim, iako su sadržavali jednak broj kalorija, masnoća i šećera. Nakon probanja, analiza krvi je utvrdila da nivo crijevnog hormona grelina koji raste kao odgovor na glad i pada sa osjećajem sitosti. Dok su ispitanici mislili da jedu zdraviji obrok, nivoi grelina su bili stabilniji, što znači da nije postojao signal sitosti. Nakon "nezdravog" obroka nivo grelina je značajno opao, što je označilo sitost.


  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 03.06.2011 18:57
  • Posljednja izmjena: 03.06.2011 20:13

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.