Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena.
Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.
Kesten je inače jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a za to postoje i arheološki dokazi. Glavni sastojak kestena je škrob (oko 44 posto) u sirovoj sjemenci, po čijoj se količini može usporediti s krumpirom, pa se iz kestena može dobiti i brašno koje se upotrebljava kod pripreme kolača, osobito u poznatim kulinarskim zemljama Italiji i Francuskoj.
Kesten sadrži puno vitamina A i C te većinu vitamina B skupine. Osim toga, bogat je i kalijem, kalcijem, željezom i fosforom koji su nužno potrebni za naš organizam.
Lako se probavlja, a ima i mnoga ljekovita svojstva. Naime, kesten je zbog svog kasnog cvata odlična ispaša za pčele i njihov izvor peluda i nektara. Kestenov med je zato vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetra, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.
Može se jesti svjež, pečen, kuhan, pržen ili kao pire. Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku te pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Kesten pire uz dodatak šlaga također je izvrsna jesenska poslastica, a može se dodati i u juhu ili umake koji se poslužuju uz divljač.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.