Zdrava hrana

NE DOPUSTITE DA ZARAĐUJU NA VAMA: Trikovi s kojima možete znati kupujete li pravi ili obojani crni kruh!

Crni kruh je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego njegova bijela inačica. Crni kruh može biti prozračan, pa čak i elastičan, a sredina toga kruha ima dublje pore te također crni kruh možete prepoznati i po mirisu koji je drugačiji od bijeloga kruha.

NE DOPUSTITE DA ZARAĐUJU NA VAMA: Trikovi s kojima možete znati kupujete li pravi ili obojani crni kruh!
Crni ili raženi kruh iznimno je popularan među onima koji vode brigu o zdravoj i pravilnoj prehrani. Takav kruh trebao bi se proizvoditi uglavnom od cjelovitog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve hranjive tvari. Pri kupnji je stoga važno znati da li je crni ili integralni kruh uistinu crn. Odnosno, da li je proizveden od cijelog zrna ili mu je samo dodana karamela boja ili pak sastojci koji se uopće ne bi trebali nalaziti u kruhu.

Dio pekara dobro je upoznat s metodama bojanja kruha, a u crni kruh dodaju se raznoliki sastojci koji s kruhom nemaju pretjerane veze. Od kave, kakaa, umjetnih boja pa sve do vina. Metode su to kojima se služe proizvođači da bi uštedjeli, a time dakako profitirali na vama. Raženim kruhom zapravo se može nazvati samo onaj koji sadržava minimalno 30 posto raženog brašna. Kod raženog tijesta kvaliteta glutena je loša, što je izrazito zdravo. U skladu s time dolazi do pucanja rešetke od glutena, što prilikom pečenja omogućava da voda ispari iz tijesta. Rezultat toga je zbijena struktura pravog raženog kruha. Kod pšeničnog tijesta kvaliteta glutena je značajno bolja pa rezultira rastresitom i prozračnom strukturom kruha. Nije moguće da kruh s većim postotkom raženog brašna bude mekan kao pšenični kruh.

Crni kruh moguće je prepoznati tako da komad iz sredine stavite u vodu. Ako pobijeli, a voda potamni, jasno vam je da je vaš kruh je obojan. Crni kruh je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego njegova bijela inačica. Crni kruh može biti prozračan, pa čak i elastičan, a sredina toga kruha ima dublje pore, a crni se kruh može prepoznati i po mirisu koji je drugačiji od bijeloga kruha.
  • Autor: dnevno.hr
  • Foto: wikipedia
  • Objavljen: 16.03.2015 10:19
  • Posljednja izmjena: 16.03.2015 10:18
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.