Kelj je u posljednje vrijeme postao vrlo popularna zdrava namirnica i čista 'super hrana', a popis njegovih zdravstvenih prednosti je podugačak, od antioksidansa, poboljšanja kardiovaskularnog sustava, protuupalnog djelovanja pa do smanjivanja rizika obolijevanja od karcinoma.
No konzumacija prevelike količine kelja može biti poprilično loša stvar. Naime, prevelike količine kelja mogu uzrokovati hipertireozu, stanje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, piše
Yahoo Health.
Jennifer Berman piše za New York Times kako je nekada bila velika ljubiteljica zdrave hrane, pila je svježe povrtne sokove i jela puno zelenog povrća svaki dan. 'Zamislite moju šokiranost kada mi je liječnik na pregledu dijagnosticirao hipertireozu, vrlo čestu kod žena starijih od 40 osoba. Kada sam se vratila kući pogledala sam na internetu listu hrane koju bi valjalo izbjegavati. Pri samom vrhu popisa nalazio se upravo kelj, od kojega sam svako jutro pravila sok, a zatim brokula, cvjetača , kupus, prokulica i raštika – povrće koje sam konzumirala u doista velikim količinama jer se za njih smatra da sprečavaju obolijevanje od karcinoma', otkriva Jennifer Berman.
Svježe voće i povrće imalo je velik utjecaj i na njezine zube. Nakon pregleda zubar joj je rekao kako bi joj 'zubi bili u boljem stanju da je jela čokoladu i pila gazirane sokove umjesto svježih povrtnih sokova filtrirane vode s limunom. 'Očito prirodni šećeri u sokovima od voća i povrća mogu uzrokovati kvarenje zubi, a limun, iako bogat vitaminom C i bioflavonoidima koji sprečavaju rak, u određenoj mjeri oštećuje caklinu koja štiti zube.
Ako želite izbjeći negativne posljedice konzumacije kelja, svakako ga valja prije jedenja skuhati i tako uvelike umanjiti rizik. Naime, kuhanjem kelja smanjuju se aspekti koji pridonose pojavi hipertireoze. Negativan utjecaj na štitnjaču uglavnom ima križonosno povrće, kao što je kelj, brokula, kupus, cvjetača, bok choy, rikula, repa i potočarka, pa količinu tog povrća valja dozirati. S druge strane, povrće kao što su krastavci, cikla, celer, peršin, tikvice i mrkva s obzirom na količinu nema taj negativni aspekt.
Naravno, ove upozoravajuće činjenice o kelju i srodnom povrću ne bi vas trebale odgovoriti od redovite konzumacije povrća. Teresa Fung, profesorica nutricionizma na Harvard School of Public Health kaže: 'Normalne, razumne količine povrće nisu problematične. Osoba (koje nema problema sa štitnjačom) koja nekoliko puta tjedno jede križonosno povrće ne bi trebala osjećati nikakve negativne posljedice.' Međutim, kako naglašava, sve je u umjerenosti. 'Ako osoba ima hipotireozu ili uzima lijekove za štitnjaču, trebala bi način prehrane provjeriti sa svojim liječnikom. No čak i u tom slučaju križonosno povrće u razumnim količinama ne bi trebao biti problem. Ali ako naprimjer svaki dan popijete veliku čašu soka od kelja, tada ste već u rizičnom području', objašnjava Teresa Fung.