Veći proizvođači uglavnom imaju stalne berače koji kod njih rade već godinama. Kada se oberu mandarine, sezonci ostaju na poljima - beru kelj, karfiol, u proljeće jagode, ljeti lubenice. Probleme s radnicima imaju manji proizvođači koji traže sezonske radnike samo za berbu mandarina, povremeno, kada im treba. Naime, radnici idu kod onih koji im nude cjelogodišnje poslove, piše Slobodna Dalmacija.
Dnevnica berača mandarina u dolini Neretve kreće se od 250 do 300 kuna. Vlasnici plantaža plaćaju i putne troškove, a neki i topli obrok. Od jednog berača se u prosjeku očekuje da dnevno ubere 30 do 35 gajbi mandarina koje se ne trgaju rukom. Onih sorti koje se mogu trgati rukama može se ubrati i više.
No s obzirom na manjak radnika, vlasnici plantaža zadovoljni su i s onim beračima koji dnevno uberu oko 20 gajbi. Na plantažama u dolini Neretve ubrat će se oko 35 tisuća tona mandarina, no na nekim je plantažama urod prepolovljen. Naime, rane sorte su podbacile. Prve mandarine prodavale su se po cijeni od 5 kuna, zatim 4.20, a sada po 3.80.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.