Tradicionalni desert

Neizostavan dio blagdanskog menija: Kako napraviti savršene dalmatinske fritule

Dalmatinske fritule su omiljena poslastica u Dalmaciji, posebno tijekom blagdana. Ove male, hrskave kuglice savršeno su aromatične i jednostavne za pripremu.

Neizostavan dio blagdanskog menija: Kako napraviti savršene dalmatinske fritule

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 žlice rakije ili ruma
  • Korica 1 limuna ili naranče (neprskanog)
  • 100 g grožđica (po želji, namočene u rum)
  • Prstohvat soli
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje

Upute za pripremu:

  1. Priprema tijesta
    U zdjeli pomiješajte kvasac, malo mlijeka i žličicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok ne zapjeni.
    U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i koricu limuna ili naranče. Dodajte jaja, rakiju, grožđice i aktivirani kvasac. Postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete mekano, ali ljepljivo tijesto. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat.

  2. Oblikovanje fritula
    Kad tijesto udvostruči volumen, žlicom grabite male količine tijesta i oblikujte kuglice pomoću dvije žlice.

  3. Prženje
    U dubokoj posudi zagrijte ulje na srednjoj vatri (oko 180 °C). Kuglice tijesta pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, okrećući ih kako bi se ravnomjerno ispekle.

  4. Posluživanje
    Pržene fritule stavite na papirnate ubruse kako bi upile višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople.

Uživajte u ovom mirisnom zalogaju koji podsjeća na more i tradiciju Dalmacije!

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 24.12.2012 13:46
  • Posljednja izmjena: 10.12.2024 10:14

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.