Božićni recept

NEMA BLAGDANA BEZ OVOG VESELOG KEKSIĆA: Napravite kod kuće svog malog 'Gingerbread čovječuljka'

Veseli keksić u obliku čovječuljka nezaobilazan je dio blagdanskog stola. Iako priča o ovoj slastici nema nikakve veze s Božićem, njegovo tijesto, čiji su sastavni dio ‘zimski začini’ poput cimeta, muškatnog oraščića i đumbira, izvrsno odgovara svakom toplom napitku u kojem uživamo ovih dana. Osim što služi kao ukras, Gingerbread man idealan je poklon za prijatelje ili obitelj...

NEMA BLAGDANA BEZ  OVOG VESELOG KEKSIĆA:  Napravite kod kuće svog malog 'Gingerbread čovječuljka'
U Mađarskoj i bivšoj Jugoslaviji ukrašene lutkice od tijesta s cimetom i đumbirom poklanjale su se kao znakovi ljubavi, ispisane romantičnim porukama i u njima utisnutim ogledalom, koje je simboliziralo pogled jednog u drugo koji će trajati cijelu vječnost.

Sastojci:


3 šalice brašna
2 žličice mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
3/4 šalice omekšanog maslaca
3/4 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice melase ili meda
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Pomiješajte brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo, muškatni orašćić i sol u većoj zdjeli. U drugoj izmiksajte maslac i smeđi šećer dok ne dobijete glatku prozračnu smjesu. Dodajte joj melasu ili med, jaje i ekstrakt vanilije te sve dobro izmiksajte. Postupno dodajte suhe sastojke te na laganoj brzini sve dobro sjedinite. tijesto za kraj skupite i lagano umijesite rukama, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na četiri sata ili preko noći.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pobrašnajte površinu i izvaljajte tijesto na debljinu od malo manje od centimetra i u njega utisnite kalup u obliku čovječuljka.

Gingerbread manove odvojite od ostatka tijesta i rasporedite na papir za pečenje. Pecite od 8 do 10 minuta dok njegovi rubovi počnu lagano smeđiti. Zatim ih izvadite iz pećnice i ostavite neka se ohlade limenoj rešetki. Ukrasite kekse po želji. Budite maštoviti s bojama za ukrašavanje ili pastom napravljenom kod kuće od bjelanjka i šećera u prahu (150g šećera na jedan bjelanjak, dobro istucite mikserom dok ne dobijete bijelu pastu, a zatim je premjestite u plastičnu vrećicu na kojoj probušite rupicu i spremni ste za ukrašavanje!) u koji možete staviti jestive boje.

Recept je preuzet sa portala she.hr
Gingerbread man she.hr
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: she.hr
  • Objavljen: 15.12.2013 16:57
  • Posljednja izmjena: 15.12.2013 16:58
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.