Konzumacija na pravi način

Neočekivano! Greška koju svi radimo kad jedemo voće

Voće je osnovna prehrambena namirnica koje sadrži važne vitamine, proteine i prehrambena vlakna potrebna za pravilni rad organizma. No ono sadrži i veliki postotak fruktoze koje može naštetiti pojedincima, ako ga uzimamo na pogrešan način.

Neočekivano! Greška koju svi radimo kad jedemo  voće
Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koje daje slatkoću voću, ali i medu te primjerice zamjenskim sladilima poput agava sirupa. Baš kao i svaki drugi šećer i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo.

Banane, mango, smokve i grožđe su plodovi s visokim postotkom fruktoze, koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, a što može rezultirati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.

Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće poput borovnica, dinje i malina. No da bi usporili apsorpciju fruktoze ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga kombinirati na odgovarajući način.

'Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi,' ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth, koja dodaje 'upravo zato su jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići.'
  • Autor: punkufer.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 25.08.2015 12:05
  • Posljednja izmjena: 25.08.2015 12:02

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.